Gde je otišla STARA DOBRA SEO optimizacija?

Gde je otišla STARA DOBRA SEO optimizacija? U borbi Bing- a protiv Google-a, mnogi bi automatski pretpostavili da Google dobija bitku. Ali sudeći po rečima korisnika i digitalnih marketara nije baš tako. Google je dominirao globalnim tržištem 2022. sa tržišnim udelom od 83,84%… Ali…

Gde je otišla STARA DOBRA SEO optimizacija?

Microsoft je svojim Bing pretraživačem naterao Google da se malo sakupi, i ostavi prostora za Bing. Tržišni udeo od 83,44% u korist Google-a prošle godine je pun pogodak. Ali šta ako kažemo da je do sada Google imao 89,5% tržišnog udela. Ovih par procenata je ogromna brojka ako posmatramo i na globalnom i na lokalnom nivou.

Uprkos tome što živi u Google-ovoj senci, Microsoft je usavršavao svoju ponudu pretrage i dao je odlične rezultate posebno u plaćenoj pretrazi. Bing ekvivalent Google Ads-u, Microsoft Advertising, napravio je značajan napredak i u četvrtom kvartalu 2022. ukupan prihod kompanije porastao je za 12% na 51,9 milijardi dolara (u skladu sa nivoima rasta zabeleženim tokom prethodnih kvartala).

U svetu digitalnog marketinga, Bing je važna oblast na koju se praktičari mogu fokusirati. Bing predstavlja priliku za SEO i plaćene medijske menadžere da povećaju ukupnu vidljivost sajtova dok dođu do novih korisnika iz različitih demografskih kategorija. Da biste u potpunosti iskoristili ovo, važno je da razumete nijanse Bing-a i Google-a, posebno u pogledu njihovih procesa rangiranja i PPC ponuda.

Pretraga na internetu: SEO optimizacija i ranking na svakog pretraživaču

SEO optimizacija vodič u REALNI SEO

Kombinovano, Bing i Google trenutno imaju skoro 93% globalnog tržišnog udela u pretraživačima. Yahoo je sledeći u nizu sa 2,55%, a slede Yandeks i Baidu (najviše korišćeni pretraživači u Rusiji i Kini). Dodajmo Petal koji stiže iz Huawei kuće i videćete da i on raste neverovatnom brzinom, malim i sitnim koracima/ procentima ali dovoljno je za par kupovina dnevno na primer ako se bavite online prodajom.

Nivoi konkurencije između giganata pretraživača su intenzivni, ali to je zdravo i neophodno. U velikoj meri je rezultat intenzivnog rivalstva između Bing-a i Google-a među kojima su se pojavile tačke razlike, vođene potrebom da se razlikuju i time povećaju udeo na tržištu.

Razlike između Bing-a i Google-a

Gledano čisto po nominalnoj vrednosti, neki bi tvrdili da Bing i Google ne izgledaju baš toliko različiti. Istina, oba su pretraživači koji nude plaćeno oglašavanje i prate iste principe širokog rangiranja, uzimajući u obzir povratne veze na sajtovima, tehničko stanje i tako dalje. Ipak, kada tražimo istu frazu u oba ova pretraživača, dobijamo drastično različite organske rezultate. Svrha sledećeg odeljka je, delimično, da istraži zašto je to tako.

Razlike u faktorima rangiranja

Iako postoje mnoge sličnosti u faktorima rangiranja SEO-a koje razmatraju Google i Bing, takođe je jasno da postoje značajne razlike u ponderiranju koje se primenjuje na određene faktore rangiranja kada uporedimo Bing i Google rezultate.

Ova tabela sa rezimeom pruža kratak pregled kontrasta faktora rangiranja dva pretraživača, ali se svaka stavka detaljnije istražuje u odeljcima ispod.

Faktor rangiranja Bing/ Google:

1. Mobile-First Indeking ❌ ✅
2. Brzina sajta ✅ ✅
3. Osnovni pokazatelji za veb ❌ ✅
4. Ključne reči u meta opisima ✅ ❌
5. Signali društvenih medija ✅ ❌

Technical SEO

Mnogi tehnički faktori su uzeti u obzir u algoritmima za rangiranje i Bing-a i Google-a, od prilagođenosti mobilnim uređajima do brzine sajta. Ulaganje u optimizaciju strukture iza scene i tehničkog SEO-a na stranici za vaš veb sajt može dati pozitivne rezultate u svakom od ovih pretraživača, iako postoje određena neslaganja između faktora koje oni smatraju važnima.

 

2021. godine, Google je objavio novi faktor rangiranja pod nazivom Core Veb Vitals, koji je Google opisao kao skup faktora koji čine „veb prijatnijim za korisnike na svim veb pregledačima i površinama i pomažu sajtovima da evoluiraju prema očekivanjima korisnika na mobilnim uređajima“. Sa fokusom na brzinu, odziv i stabilnost stranice, od veb lokacija se očekuje da ponude visok standard korisničkog iskustva ako žele da izvuku bilo kakvu korist od ovog novog dodatka algoritmu za rangiranje. – ovo je takozvano korisničko iskustvo koje ako dobro napravite šemu rada daje jako dobre rezultate.

Međutim ne zaboravite MUM algloritam koji ako dobro slažete reči, daje još bolje rezultate. I Bing i Google rade po ovoj algloritamsmkoj šemi. 

SEO optimizacija sajta

SEO optimizacija sajta sada predstavlja pravu malu šemu, možda i veliku šemu rada, sve zavisi koliko je veliki sajt. Kada kotirate sajt sada morate voditi računa da li ste:

  • Socijlano povezani i vodite računa o novim standardima za socijalne medije
  • Korisničko iskustvo i poželjne su recenzije, testimonijali, content što bolji
  • Opisne reči u pasusu koje prave levak ka matičnoj reči za koju se rangira
  • Pravljenje klastera
  • Možemo ovako u nedogled…

Ono što je bitno jeste da rangirate sajt za više pretraživača. Osnovno sada kako stvari stoje jeste da imate prisutnost na Google-u i na Bing-u… Dok se kotirate na tim pretraživačima, potrudite se da budete prisutni na još jednom koji je za vašu lokaciju isto značajan. 

Microsoft je zbog ChatGpt-a uspeo da dobije pravu marketinšku kampanju i time pokrene lavinu korisnika. Tako da je Bing postao galopirajuće ubrzan. Mi smo testirali ChatGpt i o tome smo pisali, međutim ako to ne ugrožava dobar COPY, ne znači da ne ugrožava dobar google rejting. Nije više dovoljan google, to pitajte ljude koji žive na teritorijama gde su drugi pretraživači popularniji, reći će vam da su zadnji put preko google-a kupili nešto pre par godina. Dok preko drugih pretraživača često kupuju… Da li se smer menja u odnosu na raniji pogled kada su u pitanju rangiranja? Da! Kako se tehnološki napreduje, tako se i tržišta menjaju, ako želite da zadržite vašu poziciju, budite prisutni na pretraživačima. Možda vas zastupljenost pretraživača za par meseci opet iznenadi sa podacima, rangirajte se na vreme.

Hoće li ChatGpt ugroziti pisanje tekstova za sajtove?

 

 

 

 

Slični

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum