Izrada web sajta, cilj mora biti unapred definisan. Nije važno da li vaš sajt gradite od samog početka ili redizajnirate postojeći sajt. Ono što je bitno kada se web sajt izrađuje jeste da se pri samom početku definišu jasni ciljevi, postavi strategija i plan.

Izrada web sajta: Cilj, strategija, plan

Izrada web sajta nije ista za svako poslovanje. Možda ste videli jako lep sajt, dobro osmišljen, kreativan ali nije iz vaše branše, takav sajt ne mora da vam donese neki dobar odziv. Pre samog početka izrade sajta moramo oslušnuti šta želi vaše tržište.

Mnogi se trude da kopiraju ostale sajtove i na taj način misle da će doprineti svom poslovanju. Tako na primer na tržištu imamo gomilu sajtova koji nude neki lojaliti program. Da li je taj lojaliti program na svim sajtovima uspeo? Ne! Uspeo je samo na nekih 5%. Zašto? Zato što morate shvatiti da određene akcije, jesu predviđene i rade samo kod određenih branši.

Ono što je prvo problem jeste da se mnogi prilikom izrade sajta oslanjaju baš na reklamu ili neki lojaliti program, marketinšku akciju ili već viđenu kampanju. Nakon par meseci krećemo da uviđamo da se nismo baš proslavili tom idejom. Nakon toga krenemo da krivmo lošu SEO optimizaciju, dizajn, lokaciju, ljude… Međutim  nije u tome poenta slabog dometa sajta.

Web sajt se izrađuje planski

Zaboravite na kopiranje. Naravno možete određene segmente koji vam se sviđaju primeniti kod vas, ali pre toga moramo ih prilagoditi vašem tržištu. Shvatite da određeni šabloni, grafika, kursori i meni nisu namenjeni a svakoga i u svakom poslovanju.

Ako želite sajt koji funkcioniše za vaš domen posla, ključnu ulogu igra- Analitika.

Analitika će nam pomoći da vidimo ko je  vaš auditorijum, isto tako će nam dati neke preditkivne podatke koje ćemo iskorititi za strategiju. Vaš cilj mora biti sihron sa strategijom, i jedino tako možemo doneti više nego dobre rezultate.

Kada izrađujete sajt jeste bitan dizajn, jesu bitne fotografije, jesu bitni opisi. Ali da li je to sve bitno ako promašimo ciljano tržište. Možemo imati najlepši sajt na svetu, sa inovativnim funkcijama i savršeno responsiv ali naša publika je drugačija i ona ne shvata naš sajt za ozbiljno. Zato se prvo oslanjamo na konkureciju, analitiku i strategiju. Na ovaj način mi možemo da shvatimo šta vaši klijenti ili kupci žele. Jedino tako možemo reći da smo na pravom putu.

content marketing

Izrada web sajta i sadržaj

Izrada sajta prati sadržaj, sadržaj prati izradu sajta, popunjavanje praznina koje su od važnosti je elementarni deo uspeha.

Sadržaj prati samu funkciju, ponudu i plasman. Sadržaj se mora uklopiti i u estetski i u funkcionalni deo sajta. To je isto kao da imate najskuplje odelo ali ono nosi vas i izgledate smešno, međutim ako odelo nosite vi, onda vi imate stila. Znači neodvojiva celina je sadržaj i sajt bilo izrada, bilo redizajn.

Na tržištu se može videti da kompaktna celina retko postoji. Razlog u tome je što mnogo prvo prave dizajn, nakon toga krenu raditi sadržaj ili obrnuto. I onda se vidi i oseti to neslaganje. Sajt izgleda neubedljivo i nekako veštački. Izbegnite te početne probleme i razmišljajte izvan šablona.

pisanje teksotva za sajtove

Kada su teksotvi u pitanju, trudite se da kroz pisanje tekstova, opis, blog i pozive na akciju koristite što više opisnih reči koje opisuju vašu ključnu reč. Na ovaj način vi dodatno objašnjavate ljudima vašu ponudu ili artikal, ali isto tako dodatno optimizujete sajt i radite po novom algloritmu. Pisanje tekstova za sajt je takođe strateški i ciljani posao. Morate znati kada da nudite slično, kada različito, a kada potpunu autentiku. I naravno jedino tako vaš sajt postaje više nego funkcionalan.

Ako želite da vam pomognemo mi stojimo na raspolaganju. Uvek nas možete kontaktirati za dodatnu informaciju ili ponudu.

 

Slični

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum