SEO optimizacija vodič za 2024 ili kako doći do rešenja koje daje razultate. SEO optimizacija je i dalje vodeći alat kada je u pitanju prodaja, kotiranje i nadmetanje na online tržištu. Međutim određene stvari su se promenile, neke se upravo sada menjaju, a neke se konstantno prilagođavaju.

SEO optimizacija vodič za 2024 

Koje su to brojke koje će nas voditi i usmeravati iu 2024. godini. Možemo li ispratiti sve bitne trendove i biti tamo gde je zaista bitno da budemo ako se nalazimo na internetu.

1. Gugl nastavlja da bude najpopularniji pretraživač

Google čini više od 91% ukupnog saobraćaja na pretraživačima, zatim Bing sa 3,19%, Yandex 1,52%, Yahoo 1,33%. Duck Duck Go 0,62%.

2. 50% svih upita organske pretrage uključuje četiri ili više reči

Ova tačka je posebno važna za web sajtove koje ne koriste ključne reči sa “dugim repom”. Ne samo da su dugačke ključne reči važne za web saobraćaj, već imaju i višu stopu konverzije od opštih upita pretrage. Ovo je posebno važno kada je kupovina u pitanju. Ako imate online shop, onda morate imati ključne reči sa “dugim repom”.

3. Kvalitetan sadržaj i izgradnja linkova su ključ uspeha SEO

Prema višestrukim autoritativnim izvorima, kombinacija visokokvalitetnog sadržaja i izgradnje linkova je najefikasniji način za rangiranje sadržaja u pretraživačima. Kada se kombinuju, izgradnja linkova i dobar sadržaj imaju potencijal da katapultiraju veb saobraćaj. Mi konstantno pišemo o važnosti dobrog teksta. Isto tako pisali smo na temu koliko je SEO nadmoćnija u odnosu na reklamu.

seo optimizacija vodič za 2024

4. 61% marketinških stručnjaka veruje da je SEO ključ uspeha na mreži

Tekuće prednosti optimizacije za pretraživače razlog su da se SEO rangira kao najefikasniji način za povećanje svesti, saobraćaja i rast na mreži. 56% preduzeća nije zatražilo svoj besplatni unos preduzeća na Google-u. Kako bi dostigli uspeh koji priželjkujete morate imati dobru infrastrukturu na intrenetu.

5. Ažuriranje povećava broj klikova na web sajtu za više od 437%

Ovaj test sprovodimo i mi kod naših klijenata gde pišemo blogove, vodiče, uputstva itd. Svaki članak koji ima istorijat na sajtu nakon ažuriranja donosi više od 57% novih klikova. Neki ažurirani tekstovi donose i više od 120% klikova, pogotovo ako se prilikom ažuriranja edituju činjenice koje su zastarele.

6. Samo 0,83% klikova ide u korist web sajtova koji su na drugoj strani

Ako niste u fokusu korisnika, imate manje od 1% šanse da dobijete organski klik kada. Ova statistika naglašava ogromnu vrednost i važnost odlaska na prvu stranicu Google-a.

7. 56% preduzeća izdvaja manje od jedne četvrtine svog budžeta za izgradnju linkova

Kao i svaki drugi aspekt poslovanja, sa izgradnjom linkova, dobijate tačno ono što ste uložili. Kompanije koje su u skladu sa značajem SEO-a razumeju da dolazak na vrh (i zadržavanje) na stranicama rezultata pretraživača zahteva značajna ulaganja vreme, novac i strpljenje. Važno je shvatiti da će za razliku od PPC oglašavanja, SEO nastaviti da radi non-stop kako bi privukao potencijalne klijente u vaše poslovanje dugo nakon što se kampanja završi.

8. Preduzeća sa dobrom strategijom izdvajaju u proseku 41% svog budžeta za SEO

Privučeni preostalim i tekućim prednostima SEO strategije, preduzeća troše više nego ikada da povećaju svoju izloženost putem organske pretrage. Očekuje se da će ovaj broj porasti na više od 45% u narednih 12 meseci. Razlog za ulaganje u SEO jeste upravo jako malo poverenje u reklame, i povećan broj konkurencije na tržištu. Naravno nećemo izostaviti i porast cene klika, ali sve u svemu SEO daje bolju strategiju.

9. Longtail ključne reči(reči sa dugim repom) podstiču veće stope učestalosti klikova (CTR)

Ova činjenica pretrage otkriva da dugorepne pretrage ključnih reči uživaju 3-5% veću stopu učestalosti klikova u rezultatima organske pretrage od naslova organske pretrage sa 1 ili 2 reči u naslovu.

10. 70% klikova u rezultatima Google pretrage ide u organski, a 30% na reklamu

Dok PPC marketing igra važnu ulogu u holističkoj marketinškoj strategiji, nema sumnje u efikasnost organskih rezultata pretrage. Uprkos Google-ovim najboljim naporima, korisnici su i dalje veoma svesni šta je „plaćeno“, a šta organski spisak u rezultatima pretrage. SEO statistike poput ove predstavljaju snažan argument za dodelu više resursa SEO-u u  budžetu.

seo optimizacija sajtova novi sad spectrum

11. Preduzećima sa onlajn recenzijama veruje 73% potrošača

Preduzeća koja su prikazala veze ka recenzijama direktno na svom sajtu koristeći šemu označavanja imaju još veće šanse da podstaknu korisnike da obave kupovinu.

12. 97% potrošača istražuje kompaniju putem interneta

Potrošači imaju pristup više informacija nego ikada. Ova činjenica o SEO-u naglašava važnost dostupnosti obilja informacija o kompaniji na mreži za potencijalne kupce. Olakšajte svom ciljnom tržištu da sazna o vašoj kompaniji tako što ćete ponuditi informacije o vašoj kompaniji i vašoj priči putem vašeg web sajta.

13. 65% digitalnih marketara priznaje da je izgradnja linkova najteži aspekt SEO-a

Optimizacija pretraživača se stalno razvija. Google postaje sve sofisticiraniji u razumevanju porekla veza i koliko im treba pridati vrednost. Izgradnja linkova je ocenjena kao najteža i nepredvidiv aspekt SEO-a. Google stalno menja težinu koju daje vezama. U 2023. marketinški stručnjaci treba da se postaraju da grade čiste, održive veze koje će ostati bezbedne i na koje neće uticati buduća ažuriranja Google algoritma.

14. 34% kompanija izdvaja više novaca na izgradnju linkova no na plaćenu reklamu

Zabrinuti ste koliko novca i truda vaši konkurenti ulažu u svoju strategiju optimizacije pretraživača? Uz rastuću svest o SEO-u, preduzeća koja su na vrhu pretraživača naporno rade na odbrani svoje pozicije dodavanjem novih, relevantnih linkova na svoje veb stranice svakog meseca. Tako da ako se pitate koliko ulažu, ulažu oko 1/3 budžeta predviđenog za pozicioniranje.

15. 72% korisnika koji su pretraživali na Google-u posetilo je prodavnicu u krugu od 8 km od mesta gde su tražili

Lokalni SEO je veoma efikasan način za privlačenje motivisanog saobraćaja u vaše poslovanje. Iskoristite na najbolji način- Moje preduzeće na Google-u i primenite lokalnu SEO strategiju kako biste bili sigurni da ćete biti viđeni od strane klijenata u vašoj oblasti.

16. 46% svih Google pretraga ima lokalnu nameru

Najnovija lokalna SEO statistika pokazuje da skoro polovina svih pretraga koje se odvijaju na Google-u ima lokalnu SEO nameru. Google stavlja veći naglasak na isporuku lokalnih rezultata koji klijentima pružaju trenutno rešenje. Kompanije koje zanemaruju sveobuhvatan lokalni SEO će nastaviti da pada po strani.

17. 28% pretraga koje uključuju lokalnu nameru rezultiraće kupovinom

Još jedna činjenica o optimizaciji pretraživača kojoj je potrebno malo objašnjenja. Za preduzeća svih veličina, važnost lokalne SEO strategije ne može se preceniti.

18. 56% lokalnih preduzeća nije zatražilo svoj unos za Moje preduzeće na Google-u

Preduzećima koja nisu zatražila ili konfigurisala svoju besplatnu GMB listu nedostaje jedan od najosnovnijih aspekata efikasne lokalne SEO strategije. S obzirom na to da je GMB jedna od prvih stvari koje će korisnici videti kada pretražuju preduzeće na Google-u, od vitalnog je značaja da vaše preduzeće bude na listi, verifikovano i upravljano.

19. Pretrage „U blizini“ su porasle za više od 130% u 2020. godini

Korisnici Google-a vole da uključe pretragu „u blizini“ u ono što traže. Bez obzira da li traže:

• „Benzinska pumpa blizu mene“
• „Kafe u blizini“
• „Restoran u blizini“
• „Prodavnica elektronike blizu mene“

Tokom poslednjih pet godina, broj korisnika koji uključuju klasifikaciju „u blizini” na kraju svog upita za pretragu porastao je za više od 500%. U vreme kada više od polovine svih pretraga dolazi sa mobilnog uređaja, korisnici traže lokalno rešenje za svoj problem. U 2023. mala preduzeća imaju mogućnost da očaraju lokalnu publiku sveobuhvatnom lokalnom SEO strategijom koja cilja lokalne, visoko motivisane korisnike.

20. Više od 50% svih pretraga „U blizini“ rezultiraju vanmrežnom konverzijom

Ne samo da su pretrage „blizu mene“ u porastu, već daju i zapanjujuće stope konverzije. Dodavanje ove dve jednostavne reči, „blizu mene“, otključava svet lokalnih, veoma relevantnih rezultata. Više od polovine svih korisnika koji su prošle godine izvršili pretragu „blizu mene“ su kupili robu ili usluge ili posetili ustanovu u roku od 24 sata od sprovođenja te pretrage. Ova lokalna SEO statistika dalje dokazuje važnost namere lokalne pretrage i pokazuje vrednost lokalnog pristupa optimizaciji pretraživača.

21. 88% korisnika traži onlajn recenzije za lokalna preduzeća

Ne postoje dva načina za to – lokalni korisnici vole da čitaju recenzije i procenjuju kvalitet i vrednost preduzeća na osnovu nezavisnih recenzija. Recenzije na mreži su odličan način da pokažete dokazane rezultate zadovoljnih kupaca. Neverovatnih 88% potrošača je priznalo da je pročitalo recenzije pre nego što je stupilo u kontakt sa lokalnim preduzećem. Iskrene, pozitivne kritike zadovoljnih kupaca grade poverenje kod novih, potencijalnih kupaca. Društveni dokaz je odličan način da izgradite legitimitet kod vaših potencijalnih kupaca. 78% lokalnih SEO pretraga dovodi do oflajn konverzije- ovu brojku dobro upamtite. Ova brojka vam je rešenje za povećanje prodaje, upita ili favorizaciju neke usluge.

22. 78% lokacijske pretrage dovešće do oflajn konverzije

Ovo znači da su poslovi koji imaju fizičku lokaciju jesu još uvek živi i zdravi. Prema najnovijim SEO podacima, 78% korisnika koji izvrše pretragu koja uključuje informacije o lokaciji onda će izvršiti tu transakciju u fizičkoj prodavnici. Čak i za preduzeća koja napreduju u prodaji na fizičkim lokacijama, od suštinskog je značaja da imaju SEO strategiju koja izlaže vaše poslovanje potencijalnim kupcima.

23. 82% preduzeća nije zatražilo svoj Bing Business listing

Prema najnovijim SEO statistikama, Bing čini 7,27% ukupnih veb pretraga. Iako je ovaj broj manji od Google-a, preduzeća koja nisu odvojila vreme da konfigurišu i optimizuju svoj Bing Business listing zanemaruju više od 7% svog potencijalnog tržišnog udela. Za neke niše, procenat korisnika koji pristupaju svom poslu preko Bing-a mogao bi biti znatno veći.

Mobile SEO statistika
Još uvek niste ubeđeni da su sajtovi prilagođeni mobilnim uređajima važni za uspeh SEO? Najnoviji podaci pokazuju da je mobilna pretraga najčešći način interakcije korisnika sa Google-om (i internetom u celini). Rangiranje na mobilnoj pretrazi važnije je nego ikad, što znači da vaš web sajt treba biti intuitivan, lak za korišćenje i iznad svega da korisnicima pruža besprekorno mobilno iskustvo.

24. 30% Google pretraga sa mobilnog uređaja uključuje lokaciju

Najnovija SEO statistika je otkrila da skoro 1/3 svih pretraga koje dolaze sa mobilnog uređaja navodi lokaciju. Ova iznenađujuća činjenica o SEO-u naglašava važnost lokalne SEO strategije koja cilja lokalni, veoma unosan saobraćaj.

optimizacija sajtova za pretraživače
25. 92% korisnika mobilnih telefona pristupiće internetu sa svog mobilnog uređaja

Nije iznenađujuće da je broj ljudi koji pristupaju internetu sa svog mobilnog telefona u porastu. Poboljšana mobilna infrastruktura i uređaji utrli su put mobilnim uređajima da postanu najpopularniji način pristupa informacijama.

26. 69% korisnika mobilnih uređaja kaže da je veća verovatnoća da će koristiti usluge sajta koji rešava njihova pitanja

Ova SEO statistika ne bi trebalo nikoga da iznenadi. Web sajtovi koje se bave upitima korisnika i omogućavaju lak pristup sa mobilnih uređaja imaju mnogo veće šanse da dovedu do konverzije od onih koje to ne čine.

27. Vreme prekida učitavanja za mobilni uređaj je 5 sekundi

Kada je u pitanju SEO, brzina je bitna. Najnoviji SEO podaci otkrivaju da sajtovi za mobilne uređaje kojima je potrebno više od 5 sekundi da se učitaju imaju 70% nižu stopu mobilnih sesija od onih koje se učitavaju za manje od pet sekundi. Prema Google-u, kašnjenje od jedne sekunde može značiti pad konverzije za 20%. Ako ste još uvek u nedoumici oko optimizacije vaše veb stranice za brzinu, ovo je jedna od onih SEO statistika koju ne možete zanemariti. 57% korisnika ne bi preporučilo preduzeće sa lošim sajtom.

28. 57% korisnika ne bi preporučilo sajt koji ima loš dizajn

Korisnici imaju više izbora nego ikad, što znači da mogu sebi priuštiti da budu izbirljiviji nego ikada ranije. Prema Google-u, korisnici koji nisu u mogućnosti da čitaju ili pregledaju sadržaj efikasno i bez napora na svom mobilnom uređaju verovatno će napustiti stranicu.

29. Više od 30% svih mobilnih pretraga obavljeno je neposredno pre posete prodavnici

SEO statistika otkriva da je skoro jedna trećina korisnika posetila prodavnicu nakon što su izvršili pretragu sa svog mobilnog telefona. Ova SEO statistika naglašava važnost da vaše poslovanje bude vidljivo u rezultatima organske pretrage kada pokušavate da privučete nove kupce.

30. 43% korisnika će izvršiti onlajn pretragu sa svog pametnog telefona kada su u prodavnici

Najnovija statistika SEO-a pokazuje da kupci ne rizikuju kada je u pitanju trošenje novca u fizičkim radnjama. Potrošači imaju više izbora nego ikad, i kao rezultat toga skoro polovina svih potrošača i dalje koristi svoj pametni telefon da potvrdi svoje ponašanje prilikom kupovine čak i kada su u fizičkoj prodavnici koja prodaje njihov željeni proizvod. Izlaganje vašeg poslovanja kupcima putem SEO-a može biti od vitalnog značaja sve do trenutka prodaje.

31. 66% vremena za pregledanje e-trgovine dolazi sa mobilnih uređaja, međutim, manje od 30% prodaje dolazi sa mobilnih uređaja

Mobilni uređaji se sve više koriste za pretraživanje onlajn prodavnica; međutim, korisnici su i dalje oprezni kada dođe vreme za prodaju. Lakoća pristupa i veća vidljivost znači da mobilne uređaje i dalje nadmašuju desktop i laptop računari kada je reč o kupovini.

32. 88% kupaca će nazvati ili posetiti prodavnicu u roku od 24 sata od traženja sa mobilnog uređaja

Ova SEO statistika naglašava činjenicu da će preduzeća koja se postanu vidljiva kroz lokalnu SEO i mobilnu optimizaciju, u većini slučajeva, biti preduzeća koja primaju upit od potencijalnog klijenta. Neuspeh u primeni efikasne lokalne SEO strategije je siguran način da osigurate da će vaše poslovanje propustiti potencijalne klijente.

33. 60% svih Google pretraga se obavlja preko mobilnog uređaja

Znamo da je mobilni saobraćaj nadmašio saobraćaj sa desktopa još 2016. godine, ali najnovija statistika SEO takođe otkriva da više od polovine svih Google pretraga dolazi sa mobilnog uređaja. Poređenja radi, u 2014. samo 34% svih Google pretraga je došlo sa mobilnog uređaja. Rast pametnih telefona, mobilnih podataka i poboljšanog mobilnog korisničkog iskustva mogu se pripisati dramatičnom porastu Google mobilnih pretraga. U Srbiji i regionu je pretraga preko mobilnog uređaja veća od 70%. Brojke pretrage u ovom domenu zavise od branše i posla kojim se bavite, na osnovu branše radi se i procena tržišnog udela pretrage.

34. 51% potrošača veruje sajtu koji je optimizovan za mobilnu pretragu

Google je 2018. otkrio da će indeksiranje prvo na mobilnim uređajima zameniti prvo indeksiranje na računarima 2023. Najnovija statistika potrošača otkriva da je veb lokacija prilagođena mobilnim uređajima sada važnija nego ikad, jer korisnici stavljaju veći naglasak na veb lokacije koje su optimizovane za pretragu i korišćenje na mobilnom uređaju.

35. Prodaja mobilne e-trgovine će daleko nadmašiti desktop računare

Nije bilo davno da su mobilni uređaji činili samo delić ukupne onlajn prodaje. Sve veća upotreba mobilnih uređaja i optimizacija upotrebljivosti na mobilnim uređajima sa veb lokacija za e-trgovinu znače da se od korisnika očekuje da favorizuju mobilne uređaje. Statistički podaci otkrivaju da je veća verovatnoća da će kompanije sa web-sajtom spremnim za mobilne uređaje biti uspešne na mreži.

36. Pravilan izbor povratnih veza

Veze društvenih medija nisu isto što i povratne veze. Uprkos važnosti snažnog prisustva na najpopularnijim platformama društvenih medija, Google je potvrdio da veze sa Fejsbuka, Instagrama, Tvitera, Pinteresta i drugih popularnih platformi društvenih medija nemaju istu težinu kao tradicionalna povratna veza.

37. Pretraživači su 10 puta efikasniji od društvenih medija u privlačenju saobraćaja na sajtove za kupovinu

SEO je najefikasniji način za podsticanje saobraćaja sa velikom konverzijom. Najnovija statistika pretraživača otkriva da je pretraga najdominantniji izvor saobraćaja za sajtove za kupovinu. Za preduzeća e-trgovine, ova SEO statistika naglašava važnost postojanja strategije optimizacije za pretraživače. To znači dodavanje odgovarajućih naslova stranica, opisa, H-oznaka, meta opisa, povratnih veza, optimizacija za brzinu sajta i sprovođenje temeljnog istraživanja ključnih reči.

38. Statistika sadržaja

Ažuriranje postojećeg sadržaja svežim slikama i pisanim sadržajem može povećati organski saobraćaj za 111,3%.
Naporan rad ne prestaje kada pritisnete dugme za objavljivanje na objavi ili postavite novu stranicu uživo. Ponovno objavljivanje i ažuriranje postojećeg sadržaja jedna je od vremenski najefikasnijih SEO strategija za povećanje organskog dosega. Prosečan rezultat prve stranice na Google-u sadrži 1890 reči

39. Sadržaj je i dalje kralj u SEO-u

Stara izreka još uvek zvuči istinito u najnovijim statistikama marketinga pretrage. Prema najnovijim informacijama, 57% SEO stručnjaka rangira kreiranje sadržaja i marketing sadržaja kao #1 način za postizanje najboljih rezultata u marketingu pretrage. Prema istim SEO statistikama, marketing na društvenim mrežama i povratne veze rangiraju se kao efikasniji načini za povećanje saobraćaja broj 2 i br.

40. Prosečan rezultat prve stranice na Google-u sadrži 1.890 reči sadržaja

Ovo je jedna SEO statistika koja drži prodavce sadržaja budnima noću. Prema najnovijem SEO istraživanju, prosečan rezultat na prvoj stranici Google-a je skoro 2.000 reči. Detaljni članci i odredišne stranice će takođe pozicionirati vaše preduzeće kao lidera u industriji, a ne kao pratioca. Ne mora svaka stranica da bude duga, međutim, istraživanje konkurencije bi trebalo da pomogne trgovcima da otkriju koji postovi zahtevaju više sadržaja od drugih da bi se rangirali na Google-u.

41. 72% marketinških stručnjaka veruje da je relevantnost ključ uspešne SEO kampanje

Stručnjaci za optimizaciju pretraživača retko se slažu oko najefikasnije marketinške taktike pretrage; međutim, ovo je jedna SEO statistika sa kojom se skoro tri četvrtine njih može složiti. Stručnjaci za marketing pretrage veruju da relevantni sadržaj poboljšava potencijal za rangiranje pretrage i da je efikasan način za generisanje smislenih, prirodnih povratnih veza.

42. Kreiranje sadržaja poboljšava stope indeksacije za više od 434%

Google voli web sajtove koji se redovno ažuriraju. Google ovakve sajtove rangira brže. Najnovija statistika SEO za blogovanje pokazuje da će kreiranje sadržaja bloga na redovnoj osnovi rezultirati 434% većim stopama indeksacije od web sajtova koji ne ažuriraju redovno svoj sadržaj. Ključ uspešne kampanje marketinga sadržaja je kreiranje sadržaja koji se bavi pitanjima koja postavljaju vaši korisnici. Funkcija „upita“ Google konzole za pretragu je veoma efikasan način da vidite kako korisnici pronalaze organski sadržaj na veb lokaciji i ostvaruju interakciju sa njim.

43. Manje od 40% sajtova objavljuje sadržaj jednom nedeljno

Ova zapanjujuća statistika SEO otkriva da uprkos poznavanju moći marketinga sadržaja, samo 38% sajtova objavljuje sadržaj jednom ili više puta nedeljno. Uspešna kampanja organske pretrage znači posvećenost objavljivanju visokokvalitetnog, redovnog, relevantnog sadržaja. Uspešan marketing pretrage je kulminacija meseci i godina neprekidnog rada.

44. Više od 50% upotrebe pretraživača će uključivati glasovnu ili slikovnu pretragu

Ova iznenađujuća statistika SEO-a naglašava rastući trend glasovne pretrage jer AI uređaji kao što su Apple-ov SIRI, Amazon-ov Aleka i Google Home igraju važniju ulogu u načinu na koji korisnici pristupaju informacijama. Za naš region i dalje važnost glasovne pretrage iga jako malu ulogu. Međutim pretraga preko slika u našem regionu porasla je za oko godinu dana više od 121%.

45. 51% potrošnje sadržaja dolazi od organske pretrage

Ako ste u nedoumici oko implementacije SEO strategije, ova SEO statistika bi trebalo da vam kaže sve što treba da znate o njenoj važnosti. Više od 50% celokupnog sadržaja na interentu je rangirano organiskim putem.

46. ​​27% korisnika već koristi glasovnu pretragu na Guglu

Glasovna pretraga je bila popularna reč u SEO zajednici skoro deceniju. Ogroman niz virtuelnih asistenata iz Apple-a, Amazona, Samsung-a i Google-a (da navedemo samo neke) znači da je glasovna pretraga sada jednostavnija nego ikada ranije.

47. Pozitivne kritike rezultiraju povećanjem poverenja kod mladih za 91% (18-34)

Najnovije SEO činjenice ukazuju na to da je 91% veća verovatnoća da će mladi ljudi verovati (i koristiti) web-sajtovima koji dobijaju pozitivne kritike na društvenim platformama.

48. Video sadržaj ima 5 puta veću verovatnoću da će dovesti do konverzije nego sam sadržaj

Dugo je utvrđena činjenica da je video sadržaj dobar način za povećanje konverzije kod posetilaca, međutim ova iznenađujuća činjenica SEO otkriva važnost video sadržaja. Video snimci su efikasniji način za privlačenje i zadržavanje posetilaca. Obezbeđivanje da je video sadržaj pravilno optimizovan za SEO takođe je važan faktor u performansama vašeg sadržaja.

Moća SEO statistika

Još uvek se dvoumite oko SEO-a? Ovi važni SEO trendovi otkrivaju koliko je važna optimizacija pretraživača.

92% saobraćaja ide na prvu stranicu Google-a.
49. 92% saobraćaja odlazi na rezultate na prvoj stranici Google-a.
To je zastrašujuća pomisao, ali naglašava koliko je SEO strategija važna za uspeh vašeg poslovanja. Više od 9 od 10 korisnika će izabrati rezultat sa prve stranice Google-a. Ako ste na stranici 2 ili 3 Google-a, vaše šanse da budete pronađeni su izuzetno male.

50. 70% korisnika veruje informacijama koje pronađu na mreži

Sećate se dana kada ste pozivali unapred pre posete prodavnici? Prema najnovijim podacima, neverovatnih 70% korisnika implicitno veruje informacijama koje pronađu na mreži kada su u pitanju lokacija poslovanja, radno vreme, zalihe i dostupnost. Važnije je nego ikad da obezbedite da su sve vaše poslovne informacije dosledne i ažurne.

51. 82% ljudi koji su primenili SEO strategiju reklo je da je to pozitivno uticalo na njihovo poslovanje

Od tog broja, 45% intervjuisanih vlasnika preduzeća reklo je da se efikasnost SEO-a povećava.

povoljna seo optimizacija novi sad
52. Preduzeća koja kombinuju SEO sa PPC oglašavanjem vide 25% više klikova i 27% veći profit u poređenju sa onima koji koriste jednokanalni pristup plaćene reklame

Dobra SEO strategija treba da ide ruku pod ruku sa PPC marketinškom kampanjom ili totalno bez nje( mi ovo zagovaramo).

53. SEO je 5,66 puta efikasniji od plaćenog oglašavanja na pretraživačkoj mreži

Postoji osećaj da kompanije mogu da kupe svoj put do vrha rezultata pretrage, ali one koje su vredne poslovanja su one koje mogu da zarade svoj put do vrha. U 2023. korisnici su takođe više usklađeni sa tim koji su rezultati „plaćeni“, a koji su organski. Pozicija broj 1 u Google-u ima 34,36% udela klikova.

54. Pozicija br. 1 u Google-u ima stopu učestalosti klikova od 34,36%

Ovo je jedna SEO statistika koja bi trebalo da dovede do važnosti da dođete do broja jedan na Google-u. Preduzeća na vrhu Google-a će dobiti stopu učestalosti klikova veću od jedne trećine. Kako pomerate prvu stranicu nadole na pozicije 2-9, stopa učestalosti klikova značajno opada.

55. Prva tri organska rezultiraju u Google komandi 61,8% svih klikova

Prva 3 rezultata organske pretrage na Google nalogu za više od šezdeset procenata ukupnih klikova (plaćenih i besplatnih). Znamo da stranica 1 na Google-u čini više od 98% svih klikova u organskoj pretrazi, ali ti brojevi su u velikoj meri iskrivljeni zbog prva tri rezultata koji predstavljaju značajan deo ovog saobraćaja pretrage.

56. Verovatnoća da će stranice sa video snimcima biti prikazane na prvoj stranici Google-a je 53%

Još uvek niste uvereni da vam je video potreban u vašoj SEO strategiji. Razmisli ponovo. Najnoviji podaci sugerišu da je 53% veća verovatnoća da će se veb stranice sa video snimcima pojaviti na prvoj stranici Google-a od onih koje to ne čine. Iako je video sadržaj važan, važno je da video ne ometa korisničko iskustvo i da se veb stranice i dalje mogu brzo učitavati.

57. 75% korisnika neće preći preko prve stranice na Guglu

Još uvek niste uvereni u moć rezultata na stranici 1 na Guglu? Ovo je jedna od najneverovatnijih SEO statistika za svakoga ko se zaglavi na stranici 2 ili 3 rezultata pretraživača. Rangiranje na stranici 1 nije samo privlačno korisnicima jer se na njih gleda kao na verodostojnije, već i ostvaruju znatno više utisaka od onih na 2, 3 ili 4 stranici Google-a. Zapanjujuće tri četvrtine korisnika priznaje da ne idu dalje od prve stranice kada traže informacije.

58. 21% korisnika će videti više od jedne stranice u rezultatima pretrage

Korisnici imaju pri ruci mnoštvo informacija kada dođe vreme da donesu odluku. Danas se više informacija konzumira i preispituje u procesu donošenja odluka. Korisnici će najverovatnije proveriti više izvora na stranicama rezultata pretraživača kada ne mogu da pronađu ono što su tražili ili ako žele da potvrde bilo koju informaciju koju su pronašli.

59. Gugl obrađuje više od 5,5 milijardi pretraga svakog dana

To je mnoga pitanja na koja se odgovara! Najnovija statistika pretrage otkriva da je Google u 2018. obradio više od 5,5 milijardi upita za pretragu svakog dana. Ovaj broj je značajno skočio u odnosu na 2010. kada je Google obrađivao 1,9 milijardi upita svakog dana. Ogroman porast saobraćaja na pretraživačima može se pripisati povećanom korišćenju interneta i lakoći pristupa putem mobilnih pametnih telefona.

60. Google obrađuje više od 63.000 upita za pretragu svake sekunde

Ova zapanjujuća statistika pretrage otkriva koliko informacija Google obrađuje svakog dana. Sa skoro 4 miliona pretraga u minuti.

61. Prosečno trajanje početne SEO kampanje je 11,4 meseca

početno investiranje u SEO je 11,4 meseca, pri čemu se 89,3% preduzeća odlučilo da investira u optimizaciju pretraživača u periodu dužem od 24 meseca. Podaci su otkrili da je većina kupaca videla opipljiv povraćaj ulaganja koristeći SEO kalkulator ROI u prvih 4,3 meseca svoje SEO kampanje.

SEO optimizacija vodič u REALNI SEO

Ako želite prodor na mreži i uspeh u svom online poslu onda je definitivno pravi izbor za vas SEO optimizacija. Naravno SEO je skup radova i strategije, primesa prediktivne analitike i proučavanja konkurencije. SEO je odavno prestao da bude samo marketinški pojam, on je sada skup svega onoga što nam se kroz alate daje. Savete, konsultacije i rešenja od nas uvek možete očekivati, slobodno nas kontaktirajte.

Slični

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum