Virusi su računarski programi koji se bez znanja korisnika šire po računaru, istovremeno vršeći određene zadatke, od bezazlenih do veoma štetnih. Imaju mogućnost da zaraze programske datoteke i sve ono što u sebi sadrži programski kod.

Da li moj sajt može da se osposobi?

Zaštita na web sajtu

Ono što morate znati jeste to da li vam je omogućena neka vrsta zaštite preko servera. Ako jeste onda ste mirniji. Isto tako obezbedite i dodatnu zaštitu na vašem web sajtu. Ono što je bitno jeste da pojedine informacije vezane za sajt znate vi i vaši zaposleni. Isto tako da šifre budu jake i da imate određenu vrstu podrške.

Bekap sajta

Bekap sajta najbolje je raditi na 24 sata. Kada imate rezervne kopije sajta malo lakše podnosite nepredviđene okolnosti koje se mogu desitit. Tako da uvek imajte na umu da negde postoji rezervna kopija od pre 24 sata i već vam je lakše. Naravno pre nego što se opustite proverite da li zaista imate rezervne kopije sajta. 

Zaštita sajta od virusa

Postoje neki periodi kada je najezda virusa na mreži velika. Takav slučaj se desio u doba korona virusa. Zbog proširenja poslova na internetu, šire se i proizvode se i razni virusi. Tako da vam savetujemo da na što bolji način opremite i zaštite vaš sajt. Ako ste kod nas na serveru i mi vam održavamo sajt, onda mi garanujemo za bezbednost.

Spam i neželjena pošta

Najčešće veliki broj virusa dolazi preko neželjene pošte. Potrudite se da ne klikćete i ne otvarate sumnjive mejlove i razne ponude koje vam stižu. Spamove ćete prepoznati na lak način. Često spam pošta obiluje greškama, mejlovi sa kojih dolazi pošta su iz inostranih zemalja i isto tako često dolazi nekoliko istih ilki sličnih mejlova.

Čišćenje sajta od virusa

Ako imate bekap onda je lako osposobiti sajt da radi kao pre. Ali ako kojim slučajem ne posedujete bekap onda će čišćenje sajta potrajati par dana. Možda ćete neke stvari morati da unosite ponovo ili da ih radite ponovo, iz tog razloga čuvajte sve stvari vezane za sajt u folderima ako ne posedujete bekape.

Nisam siguran imam li bakap sajta: Šta onda?

Možda niste sigurni da li vaš provajder ima opciju da nudi i radi bekap sajta. Ako ste već u pretplati kod njega ne oklevajte već pitajte. Isto tako proverite da li vaš sajt ima svu potrebnu zaštitu koja mu je potrebna. Ipak morate znati da je vaš sajt 24/7 i to 365 dana u godini konstantno online. Tako da je najbezbednije imati svu moguću zaštitu i tako ste i vi mirniji. 
 
Ako vam je potreban dodatan savet, informacija ili pomoć, kontaktirajte nas.

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum