Server je računarski program ili uređaj koji pruža funkcionalnost za druge programe ili uređaje koje zovemo „klijentima“. Serveri mogu pružiti različite funkcionalnosti, često nazvane „uslugama“, poput dijeljenja podataka ili resursa između više klijenata ili obavljanja računanja za klijenta.

Svakoj mašini je potrebno višestruko održavanje tako da mi nudimo uslugu održavanja servera. Za ovu uslugu nas možete kontaktirati kako bi smo znali na kakvom tipu servera se nalazite i nakon toga dali jedinstvenu ponudu.

Moj sajt se jako sporo otvara na mobilnom, ima li rešenja?

Održavanje servera

Najčešći upit dolazi od klijenata koji imaju problem sa sporim otvaranjem sajta tj sa učitavanjem web sajta. Možda je ovo najčešći slučaj, i nekad nema veze sa serverom. Sporo otvaranje sajta mogu da prouzrokuju i slike koje se neadekvatnog formata, veliki broj artikala i slično. Ako je veliki broj artikala u pitanju morate imati određen standard kada su slike u pitanju. Isto tako ako imate veliki broj poseta na sajtu, a sajt se sporo očitava onda je uzrok „mali“ zakupljen prostor na serveru.

Prostor na serveru

Mi nudimo opciju prelaska na naš server. Od veličine sajta i broja poseta zavisi koji paket servera odgovara vašim potrebama. Na našem serveru imate svu neophodnu zaštitu od antispama do antivirusa. Takođe obezbeđujemo podršku 24/7, neograničen broj mejlova i neophodan SSL sertifikat. Naravno bekapi sajtova se rade svakodnevno. Ako kojim slučajem tokom rada došete do još većeg broja poseta ili unesete još artikala na sajt, mi ćemo vam sami predložiti prebacivanje sajta na veći paket kako bi funkcionalnost sajta bila zadovoljavajuća.

Održavanje drugih servera

Ako vam se sajt nalazi na drugom serveru, naravno da nudimo i odrđavanje u tom smislu. Tako da ako je potrebno neko ažuriranje, usklađivanje, otvaranje novih stavki ili slično možemo ponuditi i tu adekvatan rad. Nije važno na kom ste serveru, važno je da se njemu može pristupiti. Isto tako važno je da znate da kada zakupljujete prostor na serveru odmah imate informaciju o bekapima kada se rade i o svoj protekciji koju nudi taj server. Ako vam sajt dospe u ruke virusa jako je bitno da znate koji su načini da sve povratite u normalu. Isto tako velika količina spama koja dolazi u mejl sanduče, može se korigovati.

Paketi servera

U zavisnosti koliki prostor zauzima vaš sajt, toliko paket je odgovarajuć vama. Ono što je bitno jeste da ako sami održavate sajt ili sami uređujete sajt time što dodajete nov materijal, artikle ili slike znate koji je standard za sve to. Ako premašite predviđen prostor na serveru koji je rezervisan za vaš sajt možete doći u neprijatnu situaciju. Tako da uvek vodite računa o prostoru na disku, veličini slika i broju artikala.

Brzina sajta direktno je povezana sa rangiranjem sajta

Korisničko iskustvo je ono najvažnije i ono što stavlja sajt u prvi plan. Pretraga je sada dala poseban akcent na korisničkom iskustvu. Tako da zamislite kakvo je to korisničko iskustvo ako se po desetak sekundi čeka na otvaranje sajta. Tako da je brzina sajta proporcionalna vašem mestu na pretrazi. Naravno nije samo brzina sajta bitna za poziciju, tu je i SEO, grafika, ključne reči ali sve ovo čini sajt dobrim ili lošim. Ako izostane jedan deo u lancu, vi ne možete maknuti od početka.

Da li možemo rešiti brzinu učitavanja mog sajta?

Postoje razni programi i dodaci koji mogu ubrzati vaš sajt. Naravno pre rada i implementacije nekih dodataka, trebamo proveriti da  li je paket servera na kom se nalazite adekvatan za vas. Ako je paket premali, moramo mirgrirati sajt na drugi paket koji nudi bolje uslove. Migracija sajta traje jedan dan, propagacija sajta traje do 48 sati, tako da nakon migracije sajta računajte na bolje iskustvo. Nakon ovog dela možemo dodati program ili dodatak koji omogućava još brže očitavanje sajta. Ako vam je potreban savet ili predlog, ne oklevajte da nas kontaktirate.

© Spectrum 2019/2023

Powered by Eterijum