Online shop brojke nam pokazuju da još imamo prostora za napredak. Ako imate svoj online shop sada je pravo vreme da uložite određene resurse u njega.

Procene pokazuju da će evropsko tržište e-trgovine nastaviti svoj brz i dinamičan uspon sa prihodima koji će dostići skoro 900 milijardi američkih dolara do 2028.

Konstantan razvitak online shop-a

Promena ponašanja potrošača, posebno nakon pandemije, dovela je do toga da su potrošačke navike prešle u digitalnu sferu. Širom evropskog kontinenta, platforme za e-trgovinu su imale koristi od povećanih prihoda zajedno sa proširenom bazom korisnika.

online shop brojke

Online shop brojke

Prihod od e-trgovine u Nemačkoj porastao je za više od dvadeset milijardi evra između 2019. i 2021. Isto tako, susedna Francuska je doživela procvat onlajn prodaje iste veličine tokom pandemije. Francuskoj je prihod od prodaje e-trgovine porastao sa 103 milijarde evra u 2019. na više od 146 milijardi evra u 2022.

Zajedničko tržište e-trgovine

U Austriji, na primer, osam od deset online kupaca je izvršilo prekograničnu kupovinu 2022. godine. Prekogranična kupovina desila sa kod pet od deset švedskih e-kupaca. U Holandiji se potrošnja prekogranične e-trgovine skoro udvostručila, dostigavši granicu od milijardu evra u prvom kvartalu 2023. godine, u odnosu na samo 564 miliona evra u trećem kvartalu 2020.

Susedna Belgija je takođe pokazala sklonost ka prekograničnoj kupovina, sa skoro 70 procenata belgijskih e-kupaca koji kupuju robu na mreži od prekograničnih prodavaca (EU ili van EU) 2022.

Zaključak

Ove brojke nam govore da uvek imamo prostora za bolje. Ono što je bitno jeste ako imate online shop napravite dugoročan plan. Održivost reklama ako su konstanta nije isplativo. Ono o čemu se sada razmišlja jeste korisničko iskustvo, dostupnost, brzina, brend i prepoznatljivost… Ako želite da trčite na duge staze opremite se opremom koja može da izdrži pritisak. Možda u nečemu i mi pomognemo.

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum