SEO optimizacija ili reklama, ako poslujete preko interneta za vas je ovo Hamletovska dilema. Možda upravo sada pokušavate da odlučite da li da investirate u SEO ili PPC.

Sa digitalnim pejzažom koji se stalno razvija, važno je da budete u toku sa najnovijim statistikama da biste donosili odluke na osnovu informacija. U ovom članku ćemo istražiti ključne statistike za SEO i PPC za 2024. i razložiti prednosti i nedostatke svake strategije. Na kraju ćete bolje razumeti šta je bolje za vaše poslovanje.

SEO optimizacija kao investicija

Pretraživači koriste sve složenije algoritme da bi odredili koje web lokacije treba da budu bolje rangirane u rezultatima pretrage. Optimizacijom sajta možete poboljšati svoje šanse da se bolje rangirate i privučete više organskog saobraćaja na vaš web sajt. Ovo može dovesti do povećane svesti o brendu, većeg angažovanja i na kraju do većeg broja konverzija i prihoda.

 

PPC ili reklama kao investicija

Cena po kliku varira u zavisnosti od konkurencije za ciljanu ključnu reč i kvaliteta oglasa, između ostalih faktora. Pisali smo u predhodnom članku( vidite ovde) koliko slab odziv imaju reklame. Isto tako reklame beleže veliki rast nepoverenja.

Za razliku od SEO-a, kome može biti potrebno vreme da se vide rezultati, PPC može da generiše trenutni saobraćaj i rezultate. Međutim, može biti i skuplje, posebno za veoma konkurentne ključne reči. Cena ključnih reči je za jako kratko vreme poskupela više od 150%. Ako se reklamirate putem društvenih mreža videli ste sigurno da i za 50% veći budžet vaš učinak je za oko 250% manji. 

Ključna SEO i PPC statistika u 2024. godini

Hajde da pogledamo neke od najnovijih statistika za SEO i PPC. Pogledaćemo neke brojke i zaključiti šta je bolje po vas.

 

Statistika saobraćaja organske pretrage

Prema nedavnim studijama, organska pretraga i dalje čini značajan deo saobraćaja na web sajtovima – do 63,3% web saobraćaja dolazi iz organske pretrage.

Korisnici imaju sve veću tendenciju da veruju rezultatima organske pretrage jer veruju da su ti rezultati tamo jer su najrelevantniji za njihov upit za pretragu. Pored toga, veća je verovatnoća da će se kliknuti na rezultate organske pretrage nego na plaćene rezultate pretrage. Do 70% korisnika klikne na rezultate organske pretrage, u poređenju sa samo 23% za plaćene rezultate pretrage.

Važno je napomenuti da organska pretraga nije brzo rešenje – može potrajati da se vide rezultati. Međutim, dugoročne prednosti snažnog prisustva organske pretrage mogu biti vredne ulaganja.

SEO optimizacija ili reklama, ako vam je to dilema samo pogledajte brojke. Takođe pogledajte vaše investicije u reklame i shvatićete poentu. Naravno morate znati da ako niste pozicionirani kako valja, vas nakon reklame neće biti nigde. Dugoročni plan rada, zahteva dugoročniju strategiju. 

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum