Pozicioniranje sajta, društvene mreže i 2022. godina

Pozicioniranje sajta, društvene mreže i 2022. godina: Koje se to promene dešavaju? Googl je najavio promene, tiču se korsiničkog iskustva. U tom smeru idu i društvene mreže, bar one kojima je interes da zadrže poslovne korisnike. 

Pozicioniranje sajta, društvene mreže i 2022. godina

Kako bi znali koja su to tačno ažuriranja aktuelna kod nas u Srbiji istražili smo najposećenije sajtove kod nas. Ovo su najposećeniji sajtovi u proteklih 6 meseci. Šta možete na osnovu ove liste zaključiti, da informacija i društvene mreže čine sastavni deo života većine ljudi. Ova informacija nije novina, slično je i u svetu ali da krenemo redom.

Najposećeniji sajtovi i analitika

Kao što vidite primarni googlov pretraživač je i dalje na prvom mestu. Na drugom mestu se nalazi youtube. Pisali smo koliko je sama ova platforma napredovala. Čak nam je kroz korišnćenje omogućila bezbroj dodatnih alata. Ono što je bitno napomenuti jeste da je sve veći broj poslovnih korisnika na youtube-u. Nema veze čime se bavite da li nudite proizvod ili uslugu, testirajte mogućnosti youtube-a, mogu vas zaista iznenaditi.

Analitika

Ono što možemo zaključiti iz gornjih sajtova koji su i najposećeniji od ove liste jeste da se ključevi uspeha nalaze u dobrom sadržaju, ažuriranju, slikama, videima, konstantnim dodavanjem sadržaja. Ovo je zapravo sve ono što je googl krenuo da radi, on pozicionira ono što nudi najviše informacija koje poboljšavaju korisničko iskustvo. Društvene mreže i dalje drže primat ono što je bitno da znate je da:

Facebook

Facebook tj Meta je krenula u prilagožavanje svojih algloritama i prilagođava se sve više poslovnim korisnicima. Ono pravilo od pre par godina da više od 50% korisnika facebook-a jesu slabije obrazovani sada žele da zaborave. Morate shvatiti da je sam facebook predhodne dve godine izgubio dosta poslovnih korisnika i samih uživaoca prostora za reklame. Oni ovo žele da isprave i prilagođavaju se novim uslovima. Isto tako ne zaboravite nov algloritam za korisničko iskustvo.

Instagram

Instagram u stopu prati sam facebook, ovo je sasvim normalno pošto dolaze iz iste familije da tako kažemo. Ono što je bitno jeste da je i instagram sam krenuo da se prilagođava korisničkom iskustvu. Ono što smo pisali u jednom tekstu o padu Pinteresta očekuje i sam instagram ako svoju bazu i dalje drži samo na fotografijama. Ipak nova seo optimizacija očekuje sasvim drugačiju angažovanost. Ono što je isto važno jeste da i sam instagram ima dosta poslovnih korisnika koji se reklamiraju i koriste njegov prostor za promociju. Da je instagram ostao ne promenjen mnoge kompanije bi potražile drugo utočište kao na primer youtube. Međutim sve je više kompanija koje svoj budžet za marketing raspodeljuju na tri dela, facebook, instagram i youtube. Vidite i sami da se u koloni nalazi zoom platforma, znači videi su postali možda broj jedan kada je korisničko iskustvo u pitanju, međutim ne zaboravite da tome dodate opis i referalni link onda ste na pravom putu.

Još jedan deo posećenih sajtova

deset najposećenijih sajtova

Ova lista sajtova ide od najposećenijeg pa do onih manje posećenih. Međutim da li možemo reći da su i ovi pri dnu slabije posećeni? Ovi sajtovi broje par miliona poseta ili par stotina hiljada zavisnosti od pozicije na ovoj skali, ono što trebate usvojiti od njih jeste način ažuriranja, ponud, opis, unos slika i video sadržaja. Ne nećemo reći da ćete onda biti kao i oni ali ćete za sigurno preteći svoju konkurenciju.

Trend i statistika

statistika i optimizacija sajta

Googl, društvene mreže, googl biznis platofrma svi oni su svoje načine rada podredili sada korisničkom iskustvu. Morate znati podatak da je do pre manje od mesec dana 63% ljudi tvrdilo da je korisničko iskustvo na sajtovima katastrofalno. Iz tog razloga mnoge mreže su pretrpele određene promene. Googl biznis platforma je počela prilikom lokalnog pozicioniranja biznisa da u obzir uzima opise, slike i naravno recenzije. SEO optimizacija bez dobrog opisa ne znači više ništa. Sada morate sem klastera imati i dobar opis koji se formira i prema parametru algloritma ali i prema korisničkom iskustvu. Da li tako možete dobiti svoj deo tržišnog kolača? Naravno.

Zaklučak

Morate testirati nove načine poslovanja i saznati šta je to najbolje za vas. Definitivno morate da se prilagodite novom načinu poslovanja, ono je sada više nego očigledno. Isto tako ovo su samo početna ažuriranja, u toku ove godine očekuje nas dosta inovacija. Svaka buduća inovacija odnosiće se baš na to korisničko iskustvo, tako da krenite na vreme. Od dugmića na sajtu, preko opisa i kategorija pa sve do interfjesa,… Sada je sve to podređeno algloritmima…

Slični

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum