Googl pretraga, ključne reči i SEO optimizacija

Googl pretraga, ključne reči i SEO optimizacija: Koliko je zapravo velika promena koja se dogodila i događa se? Kada je u pitanju SEO optimizacija svedoci smo da se skoro sve promenilo. Takođe Googl sa svojim ažuriranjima pokušava da poboljša utisak kod korisnika, dok onima koji su na mreži otežava rad(bar većina tako misli).

Googl pretraga ključne reči i SEO optimizacija

John Mueller glavni i odgovorni urednik Googl-a koji je odgovoran za pretragu tj za svet vezan za optimizaciju sajtova. John kaže da ne moraju svi sajtovi da se posmatraju kao autoritetni da bi se rangirali. On je takođe dodao i to da je teško nazvati autoritenim sajt koji ima oko 30 tekstova na određenu temu.

Mueller još dodaje da na početku rada nije teško rangirati sajt koji poseduje samo jednu stranu ali kasnije kroz rad taj sajt se mora širiti. Znači sajtovi sa jednoms stranom trenutno nemaju šanse ako izračunamo prosek ključnih reči koje je potrebno koristiti prilikom pozicioniranja.

Pisali smo u predhodnim teksovima šta je sve to novo u svetu ključnih reči i SEO-a. Ono što je neophodno jeste da koristite klastere sadržaja i imate glavne tekstove koji su duži na koje nadograđujete ostale tekstove. Isto tako morate imati na umu da sada jedna ključna reč ne znači ništa. Od vas se prilikom pisanja bloga, opisivanja proizvoda, pisanja za strane sajta očekuje opisna šema koja opisuje vašu glavnu ključnu reč.

izrada sajtova

 

Veb sajt nove generacije

Mnogi klijenti nas pitaju kako da optimizuju svoj već postojeći sajt ili kako da redizajniraju svoj sajt. Naš odgovor je uvek isti. Ono što morate uraditi kako bi imali dobru podlogu za pozicioniranje jeste da istražite svoje tržište. 

Zamislite ovako vi nemate veb sajt, a potreban vam je. Bavite se na primer prodajom kancelarijskog nameštaja. Dolazite kod nas i kažete nam hoćete sajt koji nudi 80% artikala na prezentaciju i 20% na online prodaju. Boje želite da se usklade prema vašem logotipu kompanije.I to je sve što vi tražite od nas. Naravno tu je povezivanje plaćanja, usklađivanje itd ali sve su to manje ili više standardni zahtevi.

Međutim…

Najlakše je napraviti sajt, to neko i sa manje iskustva može učiniti. Šta je problem? Problem je ono što treba učiniti pre izrade samog sajta. Izrada sajta je skup psihologije, analitike, podataka, boja, marketinga,…

Vratimo se na kratko na John Mueller-a koji je kazao da na početku sajtu ne treba neka veća tekstualna mašinerija ali kasnije je to potrebno. 

Kako napraviti veb sajt koji sam sebe održava

Ako želite veb sajt koji ne samo što se kotira već i prodaje, nudi i gradi brend onda se moramo potruditi.

  • Psihologija– kada uđemo u vašu statistiku ako imate predhidni sajt ili ako imate određene analitiičke podatke saznačemo sve o vašim kupcima. Svaka struktura kupaca drugačije misli na osnovu toga se formira interfejs.
  • Analitika iako je ovo povezano sa psihologijom, analitika će nam omogućiti i uvid u to koje reči potencirati. Koja reč najviše prodaje u vašoj branši saznaćemo i skeniranjem konkurenata.
  • Podaci koje dobijemo iz predhodne dve stavke ulaze u šematski nacrt kako će vam izgledati sajt. Zaboravite na sve standarde i šablonizirane kalupe… Statistika kaže da je sada ideja čudo, a autentika prodaje. Naravno nikada ne zanemarite preporuku i kvalitet.
  • Boja: Koliko boje utiču na prodaju, posetu i pamćenje? Bilo kojim poslom da se bavite, boje i njihovo slaganje je skoro sve. Bilo da se radi o opremanju prostora ili izradi sajta, 45% posla je oslonjeno na boju. Postoji nauka koja se bavi bojama, i ona govori o tome koliko je važno koristiti prave boje u vašem poslu. Prava boja u poslu znači da ćete biti zapamćeni, kada ste zapamćeni onda se tržište konstantno uvećava. Onda ste nakon određenog vremena spremni da gradite brend.
  • Marketing: Marketing nije samo plaćena reklama, marketing je i blog, content, sadržaj na vašem sajtu. Vaš celokupan sajt je zapravo u službi marketinga. Kako vi predstavite vaše poslovanje na internetu, tako će kupci ili klijenti vas definisati u poslovnom svetu.

Pozicioniranje sajta

Sada vam je jasno zašto nije bitno da odmah imate 30 ili više teksotva na određenu temu da bi vaš sajt bio kotiran. Na početku je dovoljno da ostvarite saobraćaj koji signalizira algloritmu pretrage da vas češće posećuje. Međutim kako broj poseta raste tako i vi trebate da postavljete sve veći broj SEO teksotva. Zašto? Ako sav saobraćaj na sajtu dolazi preko jedne strane vaš sajt će od strane algloritma biti okarakterisan kao nedovoljno kompetentan ili kao bez autoriteta. Kako bi to izbegli vi morate konstantno da nudite nešto novo. Naravno to novo koristite kao nadogradnju na one tekstove i strane koje su vam najbitnije. Zato smo u predhodnom tekstu pisali o važnosti klastera.

Ako nas pitate za savet oko izrade sajta mi odmah preporučujemo sajt koji ima minimalno pet glavnih strana. Takav sajt kasnije ima mnogo većih šansi da opstane i napreduje. Naravno svaka strana može imati podkategoriju ovo je još bolje onda već dolazimo za kratak vremenski period tamo gde želimo.

Naravno uz svu ovu logistiku ne zaboravite ono najvažnije, a to je da pratite svako novo Googl ažuriranje i svaku promenu. Razlog za ovo je činjenica da se strategija pozicioniranja za samo dve godine jako izmenila. Ako sve ovo uskladite dobijate sajt od kog možete da očekujete ono što priželjkujete.

Slični

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum