Donošenje odluka prilikom kupovine

Donošenje odluka prilikom kupovine: Koji su to najčešći razlozi za kupovinu? Ono što možemo reći na početku jeste, da se ranijih godina video jasan presek koliko su žene “opterećene” kupovinom, a koliko muškarci. Sada je ta linija sve tanja, a brojnost kupovine između polova sve manja. Međutim ne kupujemo svi isto.

Donošenje odluka prilikom kupovine

Ovaj tekst prvenstveno jeste napisan iz analitičkih razloga. Da bi znali kakav online shop vam treba, morate rešiti zagonetku- Kako se odlučujemo na kupovinu?

Digitalni marketing: Content novog doba

Kako se donosi odluka za kupovinu? 

  1. Kupujemo iz potrebe, nešto nam treba i mi ćemo to kupiti

  2. Kupujemo emotivno tj kupujemo samu emociju

  3. Kupujemo impulsivno, najčešći oblik kupovine

  4. Kupujemo status, brendirana roba, statusna roba koju reklamiraju poznate ličnosti

  5. Triger kupovina, koja najčešće radi kada se kupuje putem socijalnih mreža

Kupovina iz potrebe

Za ovu kupovinu nemamo šta napisati, ovaj vid kupovine je često određen za kupovinu potreba za kuću, porodicu i slično. Ovakav vid kupovine najčešće obavljaju žene više od 68%, i uključuje sve od garderobe do nameštaja. Ovakava kupovina je često i ekonomična kupovina, POŠTO KADA KUPUJEMO NAMENSKI KUPUJEMO RACIONALNO I ŠTEDIMO. 

Emotivna kupovina

Kada kupujemo emotivno, onda tu ubrajamo poklone, kupovine za osećaj krivice, kupovina nečega zato što nas podseća na nešto. Ovoj kupovini su skloni i muškarci i žene. Takođe ova vrsta kupovine zahteva veću količinu novca. Ovakav vid kupovine dostiže vrhunac na dan godišnjica, rođendana, …

Impulsivna kupovina

Impulsivnom kupovinom su zaraženi svi. Na primer ide reklama za omiljeno pivo i muškar

ac nesvesno reaguje. Reklama za deterdžent, žena će probati novu marku deterdženta samo da bi videla učinak. Kupili smo deo garderobe koji nikada nismo nosili, impulsivno smo reagovali. Najčešće smo najslabiji na ovakav vid kupovine na odmoru i u noćnim satima. Statistika je poražavajuća koliko se novaca troši na odmoru, a samo 34% toga što smo kupili i ima neku vrednost.

 

Kupovina statusa

Kada se emitovala serija “Seks i grad” potraga za Manolo Blahnik cipelama je skočila. Ove cipele jesu predivne, ove cipele jesu možda mali deo “savršene bajke” na zemlji ali ovakav reakcija nije bila zbog njih, već ŽELIMO BITI KERI…

Ako mislimo da su muškarci ovoga pošteđeni varamo se. Nakon emitovanja raznih serija, muškarci se odlučuju za upis Vojne Akademije ili kupovinom novog para patika. Eminem je plasirao svoj stil oblačenja, setimo se samo muških kopija samog Eminema na ulicama.

Međutim u statusnoj kupovini prednjače žene. I ova vrsta kupovine nas ne pita za novac, na ovakvu vrstu kupovine smo spremni da potrošimo novac koji čak i nemamo. Kupovina statusa odnos muškarci/ žene je 43% muška populacija, a sve ostalo žene. I da znate da u muški postotak ulazi i kupovina statusa kojim daruju svoje slabije polovine. Dok žene kada kupuju muškarcu poklon ne biraju statusnu kupovinu ćesto, već kupuju emotivno.

Triger kupovina

Šta je triger kupovina? Triger je u psihologiji okidač koji utiče na nas. Vidimo ili čujemo nešto u trenutku i to nas odvede do prošlosti kada smo imali sličnu situaciju, traumu ili događaj. Društvene mreže su najbolji pokazatelj ovakvog načina kupovine.

Primer:

Bole vas leđa, umorni ste… Tu je…

Ili 

Jedite i mršavite lako…

ili

Kolač u tiganju nemoguće

Najčešće smo na mrežama dok se opuštamo ili četujemo sa prijateljima. I onda uskoči reklama, koja dolazi namenski ona unapred “zna” zbog algloritama da smo tražili nešto slično. I ta reklama u nama izazove određen triger i mi ne mislimo puno, reagujemo možda i odmah zavisi od toga koliko smo zapravo svesni. Nametanje reklama kroz društvene mreže jeste isklljučivo prema pretrazi datog korisnika, tako da se reklama “nada” da je sada pravi momenat da TRIGER/OKUDAČ za kupovinu proradi.

Ako po ovih pet stavki selektujete vaš online shop znaćete detalje.

  • Kakav dizajn vam treba
  • Kakav meni vam treba
  • Koje su to ključne reči koje su vam bitne
  • Kakve slike koristiti
  • Koje reklame uključiti u vaš marketing

Mislimo da smo malo pomogli da odlučite šta i kako dalje da radite… Sada pauza za kolač…

Zapamtite nalazimo se u prediktivnoj eri, predikcija je uzela maha od menadžmenta pa do reklama. Morate i vi krenuti od te stavke ako želite uspeh. Više o novoj eri menadžmenta možete pročitati u našem sledećem tekstu.

Nova era MENADŽMENTA

 

Slični

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum