Evolucija pisanja teksta za sajtove desila se u onom momentu kada “običan” SEO nije bio dovoljan. Koliko je važan tekst u samom online poslovanju, govori i činjenica da on čini oko 50% prometa kod svih poslovanja na internetu.

Ako posedujete onlajn biznis, trebalo bi da razmislite o ulaganju u tekstove. To može značajno uticati na uspeh vaše kompanije i obezbediti dobar rejting vaše usluge ili dobru prodaju. Međutim, industrija copywritinga može biti prilično izazovna, pogotovo zato što je odličan tekst više od dobrih reči. Nije važno koliko vi dobro pišete, kako se izražavate i da li dobro poznajete vaš posao, važno je da to “matemetički” podredite algloritmu, korinsiku predočite važne stvari i date hajlajt onom delu koji želite da unarpedite. Zvuči izazovno ali nije baš tako.

Zašto je pisanje teksta važno za poslovanje?

Copywriting je proces kreiranja pisanog sadržaja za promociju proizvoda, usluge ili ideje. Pisanje za sajt ima za cilj da poveća svest o brendu i ubedi nekoga ili grupu da preduzme akciju. Tekst je važan za kompanije jer je umetnost ubeđivanja velika. Međutim to nije samo puko ubeđivanje, to je podizanje svesti, deljenje informacija,… Dobar tekstopisac može pretvoriti ideju u reči koje prodaju, bilo da je u pitanju proizvod, usluga ili čak ideja.

Evolucija pisanja teksta za sajtove

Sposobnost ubeđivanja ljudi da preduzmu akciju je vredna veština koja se može koristiti u mnogim različitim situacijama. Ovo može dovesti do povećanja prodaje, većeg broja kupaca i veće izloženosti vašeg poslovanja

Evolucija pisanja teksta za sajtove

Kako se internet širio, a sve više kompanija dospevalo na internet, pisanje sadržaja za sajt od forme prerasta u normu. Norma govori da ako želite dobar rejting na pretrazi, morate imati određen broj tekstova, ako želite da se nametnete iznad konkurencije vaš tekstualni sadržaj se mora unositi mesečno.

Šta govori satistika, kada je reč o pisanju teksta za sajt?
1. Tekst sa personalizovanim pozivom na akciju (CTA) je 202% efikasnija od teksta bez poziva.
Jasan i personalizovan CTA može da promeni igru. To je zato što govori/pokazuje potencijalnom klijentu šta da radi i kako da to uradi.
2. Tekstovi za sajtove koji koriste strategiju “straha od propuštanja” (FOMO) su obično veoma efikasni. Oko 60% anketiranih kupaca kaže da kupuju u roku od 24 sata zbog FOMO-a.
3. Taktike SEO pisanja se brzo usavršavaju. Oko 69% marketinških stručnjaka ulaže u moć SEO marketinga. Strateške ključne reči su među najpopularnijim SEO taktikama koje trgovci koriste, uključujući SEO autore tekstova. Pazite sada SEO više nije samo tekst, plus akcija. SEO je sada prediktivna analitika, plus tekst, plus poziv na akciju, plus izveštaji koje dobijamo analizom. Ovo je sada ozbiljna veština koja ne samo da daje rezultate, već dugoročno daje prednosti vama nad konkurencijom.
4. Naslovi koji pobuđuju radoznalost kod čitaoca su najbolji.

pisanje teksotva za sajtove

5. Oko 39% pisaca za sajtove specijalizovano je za B2B sektor. Ovo je sektor sa najviše pisaca na globalnoj sceni.
6. 97% online prodavaca kaže da je sadržaj ogroman deo njihove strategije.
7. 46% prodavača kaže da je SEO optimizacija povećala njihov uspeh. Još 35% prodavaca svoj uspeh pripisuje optimizaciji web sajta
8. Statistika kaže da preduzeća koja koriste usluge za optimizaciju web sajta vide prosečno povećanje konverzije do 30%.
9. Stranice koje imaju teskt sa jednim pozivom na akciju imaju prosečnu stopu konverzije od 13,5%. Međutim, dodatni pozivi na akciju mogu smanjiti stopu.
10. Koja je to dobra stopa konverzije? Kada znate da ste na pravom putu? Dobra stopa konverzije u svim industrijama je oko 11,45% ili više.

11. Preko 319 milijardi e-mailova se šalje dnevno, za koje se očekuje da će porasti na 376 milijardi do 2025. Ako želite nuditi usluge ili artikle preko mejla, pravi je način jedino dobar tekstualni sadržaj.
12. Prosečno vreme koje potrošači provode čitajući mejlove smanjeno je sa 13,4 sekunde u 2018. na 8 sekundi u 2023.

Najnoviji trendovi kopirajta za 2024.

Koji će biti najnoviji trend pisanja teksta u 2024? Ovo je pitanje koje muči mnoge. I one koji pišu i oni koji žive od prodaje pisanjem. Ono što je važno jeste da morate konstantno biti u toku. Klasična forma pisanja više nije dovoljna.

Ma koliko sadržaj bio zanimljiv ili stručan, bitno je da dobijete i rejting i broj poseta. Tako da je najbolje da se prvo posvetite analitici i shvatite ko su vam kupci. Nakon toga imate uvid ko su, odakle su i koliko godina imaju- jednom rečju prediktivnom analitikom mapirajte. Vodite računa o algloritmima i krenite u novo prilagođavanje koje će vam sigurno doneti benefite. Tekst napisan danas, je prodaja ili potražnja, rejting i pozicija. Ako vam je potrebna naša pomoć slobodno nas kontaktirajte.

Slični

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum