Društvena e- trgovina kod nas čini se posustaje(Čini se!!!). E- trgovina je za one koji znaju samo evoluirala i očekuju da treba još da evoluira. Procenjuje se da će 2024. maloprodaja u e-trgovini premašiti 6,3 triliona USD širom sveta, a očekuje se da će ova cifra dostići nove visine u godinama koje slede. Znači nije e-trgovina u problemu već postavka online shopova i očekivanja da je sve isto!

Društvena e-trgovina kod nas

U Evropi, društvene mreže su postale osnovno sredstvo za online povezivanje, ovo čini udeo od 80%. Predvodnici ovog trenda su zemlje na severu i zapadu kontinenta. Prihod od trgovine preko mreža u Evropi premašio je 18 milijardi USD( i očekuje se 2.5 puta veći prihod do 2027.).

Šta je onda problem kod e-trgovine?

Uprkos širokom usvajanju e-trgovine, nekoliko evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Španiju, doživljavaju pad online kupovine. Ako se pitate gde je u svemu tome Srbija ( Srbija se nalazi negde na sredini, pošto Srbija nema jasno definisanu kupovinu strukturu).

Društvena e-trgovina kod nas

Zašto online kupovina u pojedinim zemljama pada?

Ono što niko od vlasnika online shopova da uzme u obzir na ovim prostorima je starenje stanovništa. Sve platforrme se suočavaju sa ozbiljnim izazovima kada je reč o online shopingu i starosnim granicama. Valjda nam je jasno da e-trgovina služi mlađim ljudima i ljudima sa srednjim i višim obrazovanjem.

Naravno imamo odstupanja i korona je bila odstupanje ali tri puta ponovljen korak postaje staza kazaćete vi. Mi možemo reći jedna lasta ne čini proleće, korona je bila trenutno odstupanje i ljudi su krenuli opet linijom manjeg otpora.

Animirajte ljude na mreži!

Gde grešimo kada pravimo online shop?

Ono što većina greši jeste perspektiva kroz ZAPADNU STRATEGIJU! Ne možete se ugledati na amerikance, EU jednostavno manje istražuje brendove po društvenim medijijma. Društvene mreže za kupovinu se takođe slabije koriste u poređenju sa zapadom. Upamtite društveni medij u EU nije snažan kanal, brend se u Evropi ne gradi kroz kanale već se samo na njega plasira.

izrada online shopa

Šta će biti potrebno da se pridobiju kupci?

Ako krenemo od ideje mnogih brendova koji nude svojim potrošačima /ako kupuju online dobiju popust, onda shvatamo koliki je kolaps. Većina brendova ima problem da animira, svesni su da većina ne dolazi fizički u radnju da kupuju. Većina pretraži sve ponude online i kupi- ALI GDE KUPI AKO NE DOĐE KOD NAS? Znaju li ti potrošači koliko je veliki izdatak imati online shop koji služi samo kao slikovnica? (ne zanima ih,  njih interesuje info)

E sada nije svaki online shop u kolapsu. Najbolje trenutno prolaze oni koji imaju jasnu granicu kome prodaju. Složićete se mnogo je lakše prodavati mlađoj populaciji, no populaciji koja sada treba da se navikne na konstantno naručivanje.
SNIŽENJE CENA I LOJALITI PROGRAM

TRADE-OFF

Ako želite uspeh, a ne usavršavate se: Gde Vas to vodi? Imamo li postignut konsenzus između Vas danas i vaš od pre par godina? Da li bi ste smeli da se kladite na Vaš biznis sa vama iz budućnosti? Da li pokušavate da balansirate između dva ili više faktora koji se ne mogu postići u isto vreme?

B2C online tržište nije u problemu! Samo morate za svaku branšu naći šemu. Ako je vaše tržište roba široke potrošnje, onda morate strateški ciljati baš takve ljude. Tu ne pomaže reklama na društvenoj mreži, tu pomaže SEO i prediktivna analitika.

Ako je vaša prodaja zasnovana na prodaji garderobe koja ima određen kvalitet vaš glavni prodajni kanal je sajt koji gredi brend, a kanališete sve to putem društvenih mreža. Međutim ako je vaša garderoba ekonomična i dostupna širem auditorijumu, onda je vaš glavni prodajni kanal društvena mreža.

Prodaja je postala uslovno vezana za istraživanje tržišta. Zato je prediktivna analitika alat za uspeh online shop-ova!

Slični

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum