Kako napraviti dobar online shop? Mislite li da je dovoljno uzeti određeni broj artikala, kupiti šablon ili zakupiti šablon ili izraditi šablon? Da li je sada potrebno mnogo više logistike, nego dizajenrskog znanja. Ako se držite zastarelih metoda poslovanja onda verovatno mislite: “Ok, dovoljno je da unesem artikle i postavim ih na reklamu i to baš onako uložim u marketing.” Ova slika nije tačna i ovo se odavno već izmenilo samo mi sada i dalje ne razumemo. Da krenemo nekim redosledom…

Kako napraviti dobar online shop?

Ako upravo razmišljate da napravite online shop onda uvrstite par parametara koje dajemo kao savet. Kao prvo ovi saveti su zasnovani na podacima, pošto smo videli da se mnogi oslanjaju takođe na podatke ali na pogrešan način.

Na tržištu vidimo dve grupe online shop-ova:
  • Online shop sa zastarelim principom rada od lokal SEO-a, opisa pa sve do kursor menija
  • Online shop sa inovativnom metodom rada ali taj metod nije primenjiv na naše teritorije/ znači promašaj

I ako se pitate da li postoji i treća vrsta online shopa? Naravno da postoji ali je na ovim prostorima jako retka.

Većina kada hoće nešto da radi kreće iz svoje tačke gledišta. Ok, hoćemo nešto da prodamo i otvaramo e- radnju. Traže pomoć za otvaranje radnje, e-radnja se izrađuje i najčešće to bude ili osrednji nivo koji više ne može da zadovolji potrebe pozicije i tržišta ili bude nivo koji nije primenjiv na našoj lokaciji.

Uzimanje modela rada iz inostranstva je u redu. Međutim ako već uzimamo model moramo ga prilagoditi našim uslovima. Da li se neko zapitao o modelu i o psihologiji kupovine? Da li je NAVIKA kupovine USLOVNI REFLEKS za tu istu kupovinu? Ako jeste, a naravno da jeste- Kako možete primenjivati modele za online shop sa drugih tržišta? To uopšte nije model koji je primenjiv na našim teritorijama. Znači automatski niste targetirali publiku i vaš online shop je osuđen na promašaj. 

kako napraviti dobar online shop

Da proučimo to iz direktni phrimera sve ovo što pišemo.

Teorija slučaja i online shop I

Znate i sami da slučajnosti ne postoje. Ako nemate dobar online shop, a prodajete robu jako dobro znači da niko iz vašeg sektora prodaje još uvek nema nameru da se osavremeni. U onom trenutku kada se pojave par novih ili redizajnira par starih online shop-ova vaša prodaja će stati- To je zakon tržišta.

Mnogi na tržištu gledaju određene koeficijente i udele određenih online shopova i upoređuju se sa njima. Međutim to nije model koji ovde može da funkcioniše.

Američko tržište:

  • 2019. godina u online prodaji ostvaruje 220 milijardi
  • 2023. godina u online prodaji ostvaruje 511 milijardi 
  • 2024. godina procenjen tržišni saldo u online prodaji 604 milijardi

E sada pošto se ugledamo najčešće na US modele vidimo da je ovo ozbiljna brojka. Azijski princip rada nam ne odgovara pošto je tamo drugačiji mentalitet. Nikada se nismo zapitali o kombinatorici ova dva modela, mi primenjujemo ono što je lepo na oko, dok suština gubi trku.

Šta kaže online statistika u Srbiji?

Naravno da nismo mogli da prodajemo sa ovim kapacitetom kao u Americi. Ali ako pogledamo brojke od 2019. godine do 2023. godine videćemo da je porast preko online shopova bio svake godine veći za oko 25%. Ovo je naravno srednja vrednost rasta, međugodišnje oscilacije postoje. Ako uzmemo u obzir da je korona ovaj potencijal prodaje online povećala na maksimum jasno nam je zašto je to sve tako lepo radilo. Možete pročitati i naš tekst sa malo detaljnijim obrazloženjem prodaje u koroni i svim nedostacima koji su se tada pojavili.

online kupovina

Procena za online tržište u 2024. u zemljama koje su van EU iznosi rast za oko 12% u odnosu na 2024. godinu. Kako je u EU? Onaj ko je procenio određene stvari, radi neometano i radi sve bolje. Znamo da su se mnoga ažuriranja desila na Google-u. Svako ko se nije prilagodio ovim novim uslovima rada vidi pad i za više od 45%. Evropa je poznata kao jako striktna što se tiče konkurencije i određenih kompetitivnosti, tako da se rad na interentu sveo za više od 30% shopova na rad na mišiće. Naše lokalno i regionalno tržište, je na žalost najviše osetilo ovu promenu i krenulo je da sve ide naopako. Da li ako imate online shop star pet godina smatrate konkurentnim ako ništa niste dirali na njemu?  

Možda ste mislili da je izvodljivo održati sebe na nivo prodaje iz 2022. godine i ne činiti ništa.

Da li znate da je od tada do danas došlo do raznih promena? Koliko se novih konkurenata samo pojavilo? Zanemarite konkurente, nove ili stare. Pogledajte samo princip po kome rade. Ako je to i samo nijansa bolje od vas, njihova nijansa u kapitalnoj dobiti biće 100% bolja od vas. Sada je zakon internet tržišta jesan i striktan, imaš proizvod- definiši ga- plasiraj ga po određenim parametrima i uobliči ga tako da korisnicima bude jasan. Da li to neko radi? Možda samo 3% online shopova u Srbiji. 

Teorija slučaja i online shop II
Ako smo slušali predviđanja za online trgovinu znamo da je sada favorit glasovna pretraga:
  • Amerika udeo prodaje u glasovnoj pretrazi ima oko 19,4 milijarde u 2023. godini.

Ovo je indeks koji je povećao krivu rasta za više od 400%. Znate li vi koji je to udeo? Da li znate da je Azijsko tržište skoro u stopu za ovim istim ekstremno velikim linearnim rastom.

Da li mi u Srbiji možemo da se oslonimo na ovaj podatak? Možemo i na svaki 127 dan možda ubodemo prodaju. Znači ova inovacija kod nas biće usvojena tek za par godina. Ovaj podatak će nam tek za par godina biti koristan, pošto ćemo tada moći da kažemo da putem glasovne prodaje prodamo par artikala dnevno. KADA IZRAĐUJETE ONLINE SHOP držite se lokalnih analitika i predikcije, ne možemo raditi po nekom standradu koji je ovde neupotrebljiv.

 

glasovna pretraga

Glasovna pretraga se vezuje za mlađe generacije i generacije milenijalaca. Međutim sve je više zagovornika ovog načina pretrage, zato što omogućava da dok čekamo na semaforu ili nešto drugo radimo dobijemo šta želimo u kratkom roku. Međutim ako pogledate statistku udela kupovine mlađih generacija u Srbiji jasno vam je da je to kod nas još uvek neodrživo. Isto tako morate znati da naša “mlada” generacija i inostrana mlada populacija nema iste navike u određenim segmentima.

Ovde bi kao tragični način da oponašamo ino tržišta stavili i QR kod za kupovinu. Sećate se sigurno onog naleta QR kodova za kupovinu kod nas? Ako se sećate znate da je to bilo dostupno čak i na sajtovima koji jedva drže neki rejting i imaju jako malu ponudu. Taj detalj je preuzet kao jako dobro smišljen i razrađen u inostranstvu. I naravno mi smo mislili da ćemo i mi ovde pobrati lovorike. Da li smo pobrali? Ne. Više smo novca uložili.

Kupovina preko QR koda:
  • 2023. godina Americi je donela 11.67 milijardi
  • 2023. godina Azijskom tržištu je donela 2.23 milijardi
  • Evropa i naše teritorije ovo nisu baš najbolje usvojile ili nisu nikako. Ovo bilo tako neistraženo i samo implementirano. Svaka čast sektorima koji su to uradili nakon procene svojih korisnika, oni su u prednosti. Oni koji su prepisivali inovaciju samo zato što je to negde dalo rezultat su samo gubili vreme, dali novac i ostali razočarani.

teorija slučaja i online shop III

Teorija slučaja i online shop III

Na red je došao čuveni lojaliti program. Na ovoj teritoriji od lojaliti programa najviše su profitirale apoteke, kozmetički i spa centri. Ako pogledamo udeo ovoga na celokupnom tržištu opet ćemo shvatit da nismo izučili našu branšu već samo prepisivali. Kako možete nešto da radite, a da ga pre toga ne izučite i postavite ga u srednju vrednost koja ispituje vašu isplativost u tome? Da li je poslovanje automatska primenljivost ili istraživanje i kreativnosti? 

U svetu lojaliti program znači 80% animacija postojećih klijenata. I ovakav način psiho/ marketinškog modela daje rast od 12-18% godišnje. Zamislite vi imate neki lojaliti programi bazu klijenata i oni stalno kupuju kod vas za na primer 1000RSD. Zbog lojaliti programa oni kupuju uvek za oko 15% više svake godine. Sada sakupite broj stalnih klijenata i srednji iznos trošenja njihovog novca i pomnožite to sa porastom. Videćete da to zaista ima smisla. Međutim lojaliti ne može da bude osmišljen svugde isto. Ne možete preuzimati bukvalno svaku strategiju. Morate je prilagoditi vama, vašoj ciljanoj populaciji i vašem konceptu rada. Tada možete da očekujete rast i isplativost ovakvog ili sličnog marketinškog plana za uvećanje kapitala i prodaje.

izrada online shopa i prilagođen dizajn

Izrada online shop-a i prilagođen dizajn

Nemate online shop i vaša prodaja se do sada bazirala isključivo na socijalnim mrežama. Vidite i sami da je sada na njima potrebno više novca za reklamu, vi ulažete. Uviđate li koliko god novca da ostavite na reklamu na društvenim platformama, reklama više ne garantuje prodaju. Čak i garderoba koja se najviše prodavala putem socio mreža, više nema taj rast, već doživljava pad. Ok, rešavate napravićemo online shop.

Rešili ste i napravićete online shop, pre toga izučite ove stavke gore. Posle toga proučite ključne reči, strategiju, konkurenciju, i najvažnije ciljnu populaciju. GDE ĆETE GREŠITI MOŽEMO ODMAH REĆI U STARTU. Grešićete u SEO optimizaciji sajta, u dizajnu i postavci menija. Pre same SEO optimizacije i opisa artikala shvatite da je sada sve napravljeno drugačije. Nije više dovoljan štur opis koga nikoga ne zanima. Ne zanima ni klijente oni hoće da vide sastav i da dožive taj artikal i osete se inspirisano, Ne zanima ni algloritam pretrage koji sada sve indeksira na drugačiji način. Proučite malo slučaj modernog pozicioniranja i sastavite vaše tekstove po uzoru na te modele koji se traže. Ovo će se samo nadograđivati, znači vaš tekst, opis i content mora pratiti modernu potražnju klijenata i pretraživača.

Zaključak- Kako napraviti dobar online shop?

Tržiište se mora sageldati teritorijalno, ako želite prodaju na ovim prostorima. Možda vi želite da prodajete u inostranstvu, onda proučite njihov način rada. Ono što je važno u ovom momentu ako uzmete u obzir svaku informaciju koju smo ovde u ovom tekstu dali, jeste- INOVACIJA.

Kako biti inovativan u “već smo sve videli” modelu tržišta?

Jesmo li sve videli? Da li ste sigurni da je vaša branša i vaša konkurencija dala sve od sebe da dođe tamo gde nikada nije bila? Šta mislite da iz par srodnih sektora uzmete po neki pelcer i premodifikujete na svoj način rada. Naravno ove modifikacije će značiti nekada i 80% izmena određenog modela koji želite primeniti, ali bitno je da imate temelj koji znate da održava stabilnost. 

Na primer vi prodajete bicikle. Vaša konkurencija prodaje više bicikala online od vas. Vi tražite srodne sajtove koji prodaju isto neke artikle vezane na temu sporta, rekreacije i zdravog načina života. Vidite najbolje sajtove iz tih branši, usvojite principe rada i premodeliraj te to- ipak je i vama i tim sajtovima slična ili skoro ista ciljna populacija. Pogledajte dok to izučavate, izučite i ključne reči one nisu samo ciljane, one su i opisne. Kada imate spisak tih ključnih reči sa dugim repom, pokušajte da napravite mapiranje njihovo. Na ovakav način vi nećete omašiti sigurno, a vaša prodaja će porasti garantovano.

Nadamo se da smo vam pomogli u vašem planu da napravite ili redizajnirate već postojeći online shop. Nakon ovog teksta, možda mislite da mi možemo da vam pomognemo u tome. Ako je to vaše mišljenje, možete nas kontaktirati.

Slični

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum