Online VS Offline kupci statistika

Online VS Offline kupci: Ko to u Sbiji prednjači kada je prodaja u pitanju? Složićemo se mnoge fizičke radnje su izgubile bitku sa online radnjama, ali… Koliko to online kupci destabilizuju offline prodaju? Ili možda offline kupci destabilizuju online prodaju? Ima li upšte tu računice ili je najbolje raditi paralelno obe stvari?

Online VS Offline kupci

Mnogi posustaju kada je online tržište u pitanju, isto tako mnogi su poklekli i kada je u pitanju offline tržište. Da li je zaista toliko teško i izazovno imati uspešan online shop u Srbiji? Možda ne samo u Srbiji već kompletno u Evropi. Kada smo pisali o tome- Šta koči B2C tržište– dotakli smo se teme koja svima daje prostor za manevar.

Ono što je bitno ako želite online shop u Srbiji ili bilo gde u Evropi morate prvo izučiti vaše ciljano tržište. Greška mnogih je što se oslanjaju na analize, podatke i dizajn grafička rešenja iz Amerike. Morate razumeti možete vi nešto inplementirati kod vas ALI GA MORATE PRILAGODITI! Zašto? Zato što način i razmišljanje o kupovini ovde tj u EU nije isto kao u USA.

online vs offline kupci

Tržište na mreži i tržište van mreže: Statistika

Zašto ne možete “kupovati” zanat u Americi kada je u pitanju online shoping? Zato što više od 60% amerikanaca kupuje online. Znate li koliki je to udeo? Da li njima treba takva vrsta animacije kao nama?- Ne! Znači ne možete se osloniti na brojke, logističko rešenje ili razrađen plan iz USA. Evropske zemlje čak ne mogu međusobno da prepisuju ponašanje na online tržištu. Morate istražiti za vaše tržište, vašu ciljanju teritoriju.

Koja EU zemlja najviše kupuje online? Nemačka.

Nemačka ima udeo u online i offline kupovini skoro jednak. U Nemačkoj i Britaniji se online najviše kupuju knjige, igrice i konzole, ploče, odeća. Dok se na primer u Italiji online najviše kupuje elektronika. Italija zemlja stila ne kupuje odeću online? Naravno da ne! Oni su navikli da odeću “gustiraju” i spoznaju pre no što kupe. Znači SMERNICA KOJA MOŽE POMOĆI I VAMA, ovo je jedan od načina prepoznavanja taktike plasmana.

tržište na mreži i tržište van mreže

Evropska statistika online i offline kupovine

Grčka: 71% potrošača kupuje offline, 30% online.

Češka: 77% potrošača kupuje offline, 27% online.

Španija: 82% potrošača kupuje offline, 32% online.

Portugal: 74% potrošača kupuje offline, 26% online.

Poljska: 85% potrošača kupuje offline, 30% online.

Italija: 75% potrošača kupuje offline, 34% online.

Finksa: 69% potrošača kupuje offline, 20% online.

Norveška: 74% potrošača kupuje offline, 24% online.

Švedska: 72% potrošača kupuje offline, 32% online.

Francuska: 72% potrošača kupuje offline, 32% online.

Belgija: 75% potrošača kupuje offline, 27% online.

Holandija: 80% potrošača kupuje offline, 37% online.

Austrija: 69% potrošača kupuje offline, 26% online.

Nemačka: 82% potrošača kupuje offline, 45% online. Za nemce smo rekli da im je kupovni udeo na mreži jako visok i ima tendenciju rasta.

kupovina preko online shop-a

Online kupovina u regionu

Ako želite pogledati region možete slobodno manje ili više to isto pripisati ili prepisati i kod nas. Zemlje u regionu su manje ili više na istom stupnju razvoja kada je u pitanju online i offline trgovina. Ono što egion najviše traži online jeste dostava hrane, malih kućnih aparata, garderoba, obuća…

Međutim tu imamo i još jedan simptom. Pregledanje pre fizičke kupovine/ ovo je i kod nas zastupljeno. Znači neko pregleda ponudu vidi da mu se nešto svidelo, uporedi cene i ode fizički da to kupi. E sada problem je što kada uporedi cene vidi povoljnije ponude. Još jedna tragedija pregleda pa fizičkog odlaska, video sam negde ali nemam pojma gde pa ću kupiti ovde… Znači taj online shop nema jasnu definiciju svog brenda, prepoznatiljivost i autorizaciju.

Ako želite uspešan online shop pratite trendove, radite na jačanju brenda, budite optimizovani i pružajte jako dobro korisničko iskustvo.

Online VS Offline kupovina u Srbiji

U Srbiji je statistika slična kao u regionu. U Srbiji se trenutno najviše poručuje hrana online, nakon toga garderoba, stvari za kuću itd… Online shoping u Srbiji je u konstantnom porastu ali jedino pod uslovom da umete da ponudite pravim ljudima vaš artikal. Često se desi da određen online shop ne “gađa” pravu interesnu grupu i prodaja je onda minimalna.

Ako želite dobru prodaju i jasnu definiciju kome je vaš online shop namenjen morate logistički, dizajnerski i prediktivno raditi na tome. Online trgovina je definitivno tek u zamahu tako da je jako bitno biti konstantan što se tiče rada i rezultati neće izostati.

Koji to online shop-ovi najviše prodaju u Srbiji? Oni koji nude nešto što ih izdvaja od mnogih. E sada vi možete reći ali svi sve imaju, ali pogledajte način kako to plasiraju i na taj način se izdvajate od mnogih. Inovativnost, kreativnost i ponuda je nešto što gradi brend i omogućava bolju prodaju. I u Eu su mnogi shopovi na isti način došli do odličnih rezultata.

Slični

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum