Digitalni marketing, Googl i promene

Digitalni marketing, Googl i promene koje su nastale u zadnjih par meseci. Kolika je efikasnost plaćene reklame? Dobijamo li onoliko koliko uložimo? Ili je ulog veći od željenog dobitka? Zašto je sada praćenje trenda prilikom oglašavanja postalo tako teško?

Digitalni marketing

Jesmo li primetili koliko su sada manje važni takozvani „istaknuti isečci“ prilikom reklamiranja? Iako imate posete na sajtu, Vi i dalje imate istu ili skoro istu prodaju kao i pre plaćene reklame.

Koliko se zapravo promenio digitalni marketing? Koja je to bitna stavka koju moramo naučiti pre no što stupimo na tržište?

Sinan Aral je za Harvard Business Review , istakao razliku učinka. Učinak se odnosi na one oglase koji donose promenu u ponašanju kupaca. Ako se pitate ko je Sinan Aral- on je direktor kompanije „MIT Initiative on the Digital Economy“. Reklmane kampanje su sada ciljane, ako one nisu bitno usmerene na ciljnu grupu potrošača, reklamna kampanja neće imati ikakvog efekta.

Primer:

„Pocter and Gamble“, kompanija je ovakav vid marketinga testirala. Smanjili su budžet reklamnih  kampanja za 30% i dobilli povećanje organske prodaje za 7.5%.

Organska prodaja je čist dobitak. Moramo svoje poslovanje na internetu dovesti u tu poziciju. Tada svaki kupac doveden reklamom prvi put, postaje organski kupac svaki sledeći put. Iz ovog razloga je Aral istakao moć reklame i njenog bitnog uticaja na ponašanje.

digitalni marketing

Contetn marketing

Aral je svima uputio pitanje: Jesmo li sigurni da isti kupac ne bi kupio od nas i bez plaćenog oglasa? 

Koliko bi od nas moglo sa sigurnošću da odgovori na pitanje?

Šta je ovde poenta?

Plaćena reklama treba da posluži svrsi. Ne da nam odvuče organski saobraćaj, ne da već stalni klijent klikne na nju. I nikako i ni u kom slučaju da već onaj kupac koji se odlučio da kupi kod nas, kupi preko plaćene reklame. Ovo je onda besmislena upotreba sredstava za marketing. Trošenje budžeta je onda totalno neosnovano.

Digitalni marketing treba koristiti u svrhe privlačenja novih kupaca. Ciljani marketing je ovde rešenje.

digitalni marketing

Koristimo sve alate koje imamo. Naš prvi i osnovni resurs je naš sajt. Bilo da se bavite prodajom ili pružanjem usluge- Sajt je odgovor na sva pitanja. Nove okolnosti su bitno uticale na važnost ove tvrdnje.

Izrada sajta i content developer

Izrada sajta je sada skoro pa strateški pojam. I primetićemo jednu stvar, jednu reč koja se svugde provlači. Ta reč je CONTENT. 

Digitalni marketing: Content novog doba

Da li je zaista CONTENT toliko moćan? Da li je baš taj CONTENT rešenje za naše digitalne reklame?

Odogovr je potvrdan.

Zašto? Razlog leži u izradi plana. Plan je baziran na strukturi posetilaca. Kako?

Svako tržište ima svoju bazu klijenata. Po čemu se razlikuju:

  • Kultura
  • Obrazovanje
  • Interesi
  • Kupovna moć
  • I najvažnije pol

Ove stavke su zapravo presudne kod kupovine. Tada na scenu stupa content i digitalni marketing. Ako dobro procenimo našu ciljnu grupu uspećemo sa minimalnim sredstvima da ih i privučemo. Nikako da plaćenim reklamama privlačimo postojeće kupce ili one koji su već odlučili da kupe kod nas. Ovim potezom privlačimo nove i buduće stalne kupce.

Digitalni marketing i psihologija

Iako se način reklamiranja promenio, mi moramo brzo reagovati. Sada nam je potrebna strategija koja podseća na psihološku igru. Istražite tržište, pogledajte analitiku, sačinite spisak i pogledajte konkurenciju, nakon što prikupite materijal krenite u izradu plana.

Ako vaš sajt na primer nudi robu široke potrošnje, ciljaćete žensku populaciju. Statistika kaže da 86% ovakvih sajtova posećuju žene. Znači content se mora prilagoditi ženskim potrebama, a naravno i sklop sajta. Struktura ovakvog sajta u potpunosti mora zadovoljiti žensku logiku i percepciju kupovine. Onda ste na pravom putu da svaki nov reklamni oglas privuče nove kljente.

Vidite za digtalno poslovanje je zaista potrebno dosta psihologije. Savremeno poslovanje je tehnološki napredno i u procesu evolucije, tako da se moramo spremiti na vreme.

Slični

Ostavite komentar

© Spectrum 2019/2023

Powered by Eterijum