kako je većina sajtova krenula nizbrdo

Kako je većina sajtova krenula nizbrdo? Da li “lizing” mesto koje ste zakupili na nekom sajtu (namerno ili nenamerno) vas košta više nego broj klika koji dobijete od tog sajta? Ako krenemo od volatilnosti i procene rizika videćemo da odluka može koštati više onog koji daje na lizing. Međutim u trci za gubitkom sredstava, pozicije i poseta na sajtu su oba učesnika i onaj ko rentira mesto i onaj ko daje rentu na nekom sajtu.

Hajde da krenemo nekim redom.

Ažuriranje koje još uvek traje

Tržišni potencijal na mreži se odavno već nakupio prihoda od renti, ok to je pravo i to je legitimno. Međutim da li je? Sporazumi su sklapani po principu udela u prihodu između sajtova/platformi sa određenim brojem poseta i trećh strana. Na ovaj način imalli smo niz ciljanih vesti, banera, sadržaja, iskačućih prozora i slično. Ovakav vid saradnje omogućavao je isporuku dodatne vrednosti koja se plasira posetiocima i naravno tako se omogući više novca. Oni koji su koristili lizing prostor na nekom sajtu dobili su neki ranking /ne organski/ i dobili mogućnost da zarade više novca. Ali zaradili su i oni prvi koji su dali prostor, i to mnogo više pošto je udeo klika na procenat kupovine sada sve manji i manji.

seo optimizacija putem korisničkog iskustva

E onda nakon duge prakse ovo se prekida.

Hajde samo da stanemo na trenutak i prekinemo misao i pitamo: Kako neko može biti stručan u davanju oglasa i postavci banera? Google pretraga je lepo kazala da sajtovi sa isporukom ovakvog sadžaja nisu “specijalizovani” za isporuku reklama. Ok možda neko želi da se specijalizuje, ali mi ne znamo gde se taj deo specijalizacije dešava… ( Ironični smo. Ne zato što to nije pravedno ili jeste pravedno, već zato što je objašnjenje jako “specijalizovano”.)

Kako je većina sajtova krenula nizbrdo?

Od 6.05.2024. godine Google kreće da klasifikuje stranice na sajtovima koje dele sadržaj zajedno sa odrećenim informacijama trećih strana. Svaka strana koja je imala neki oblik ovakvih reklamnih aktivnosti okarakterisana je kao “neželjena pošta” i sam rad je opisan kao “zloupotreba reputacije samog sajta”

Šta kaže Google webmaster?

Zloupotreba reputacije sajta je kada se stranice treće strane objavljuju sa malo ili bez nadzora ili učešća prve strane, pri čemu je svrha da se manipuliše rangiranjem u pretrazi koristeći prednosti signala rangiranja prve strane. Takve stranice trećih strana obuhvataju sponzorisane, reklamne, partnerske ili druge stranice trećih strana koje su obično nezavisne od glavne namene sajta domaćina ili su proizvedene bez bliskog nadzora ili učešća host sajta i ne pružaju malo ili nimalo vrednosti korisnicima.

Ok je to što oni kažu. A da li je pogođen još neko? Da li su platforme koje rentiraju svoj prostor ne zbog reklama već zbog postavke isto u problemu? Detaljno ćemo obraditi i ovu problematiku ali da kažemo da uticaj ovog ažuriranja prati sve one koji nude kotiranje bez korisničkog iskustva( ako pratite šta pišemo onda znate da je korisničko iskustvo skup preduzetih akcija u cilju podizanja ranga sajta).

Trenutno, Google sprovodi „ručne mere“ za derangiranje stranica i poddomena. To znači da je recenzent u Google-u zaključio da stranice na određenom sajtu nisu u skladu sa Google-ovim smernicama za neželjenu poštu. (Da kažemo da od ručnog do automatskog linija je tanka i može početi u svakom momentu).Takođe su najavili svoju nameru da integrišu primenu zloupotrebe reputacije sajta u svoje algoritme za pretragu u budućnosti (budućnost je uskoro ili se dešava). Shodno tome, mnogi su doživeli značajan pad u vidljivosti pretrage za termine kupona i popusta, banera i preporuka, upitnih recenzija i termina npr- kao što je, vidite ovde kako…, što je dovelo do velikog smanjenja pridruženog saobraćaja.

Napomena: Evrposka unija ima strožije propise o konkurenciji i ova mera će mnogo jače uticati na našim prostorima no na drugim delovima sveta.

Evo kako Google-ove nedavne promene utiču na industriju marketinga i same pozicije:

Brendovi: Mnogi brendovi rade sa nezavisnim kompanijama koje menadžerišu i upravljaju “banerima” i sadržajem koji se isporučuje sajtu sa sadržajem i određenim vestima preko stranica kojima upravljaju treće strane. Saobraćaj i konverzije iz mnogih od ovih partnerstava padaju drastično.

Izdavači sadržaja i vesti: Google-ova politika cilja sadržaj na sajtovima kojima upravljaju treće strane. Promena politike ugrožava njihovu sposobnost da svojim korisnicima isporuče najbolje ponude i reference i ukida glavni kanal za monetizaciju sadržaja.

Platforme za “banere” i ponude koje dele stranice: Promene Google-ove politike će verovatno dramatično uticati na prihod određenih sajtova dok ne pronađu nove načine za saradnju sa brendovima i e- radnjama. Ili jednostavno samo urade reorganizaciju i ponude kreativnost i uni mod predstavljanja asortimana koji ide odmah u kanal pretrage kao bogato korisničko iskustvo.

rangiranje sajtova uz pomoć organske seo optimizacije

Ko je imao i ko će imati možda najviše štete od ovog ažuriranja?

Kao prvo svi portali vesti koji su prebukirani raznim reklamama, banerima, oglasima, recenzijama, preporukama… Da li se to već desilo? Jeste. Statistike govore da su svetski poznati portali pogođeni značajno.

Koliki je udeo u redukciji sadržaja? Veći je od 45%. Koliko je to realni gubitak kada se pogledaju sajtovi? Veći je od 77%

Ovo ažurianje kako nam se čini još nije doživelo svoj maksimum pošto se i dalje usklađuje. Ono što možemo primetiti da je najviše koristi od ovoga svega imala e-trgovina. Ona se na vreme organizovala po pitanju novih metoda rada, rankinga i preporuka. Najviše štete imaju oni koji se oslanjaju na čistu reklamu koja se sada karakteriše kao neželjena pošta.

Šta je još u igri?

U igri su svi oni koji generički izbacuju sadržaj. Ako Google algloritam “provali” da vi izbacujete količinu sadržaja koja nije moguća za ljudski kapacitet. Onda svako ko “namerno” puni sajt određenim tekstovima koji samo nude ključe reči i pune sam sajt. Ovakav sadržaj ne daje nikakvu dozu relevantnosti, informacija i nema korisničkog iskustva. Svako ko deli sadžaj sa upitnim preporukama i upitnim savetima je takođe pogođen. Tekstovi tipa: Lenka je smršala, i sada je presrećna (klik na link pa preporuka za neki preparat)- ovo sada neće moći da se toleriše u takvom obliku.

Kako ne ispasti iz igre?

Morate biti kreativni, uložite sredstva u sadržaj koji nudi sve ono što je potrebno kako bi bili konkurentni na pretrazi. Dajte odgovre na pitanja koje muče ljude koji pretražuju ključnu reč koja je vama ciljana. Prestanite da razmišljate u okviru jedne reči. SEO to je sada skup reči koje se odnose na datu ključnu. Imajte u vidu da je pretraga sada mnogo inteligentnija i davno smo prešli iz 2000-te godine u 2024.

Zamislite se samo zašto je Reddit apsolutni pobednik ovog ažuriranja? Koliko se tu unese ključnih reči i koliko se putem pitanja i odgovora(FAQ) reši problema? Dobro nećemo o tome da će Google plaćati Redditu da uči od njega. To je neka druga tema i nije Reddit-u toliki broj SERP-ova u pretrazi zbog toga… Ili …

dobro osmišljen web sajt i sadržaj

Sve u svemu dok ne dođete u fazu u kojoj je Reddit ako u opšte njoj težite, budite kreativni, stvarajte i unosite artikle sa opisom koji preporučuje.
I ostaje nam da odgovorimo na- Kako je većina sajtova krenula nizbrdo?

Tako što je računala da se ništa neće menjati. Mora nam biti jasno da je konkurencija na internetu sve veća i samo onaj ko ima osnov biće gde treba biti. Pratite promene, budite kreativni, ponudite korisnicima rešenje… Prestanite da budete napadni sa reklamama, one su i onako izgubile na značaju tako bukvalno formatirane.

Slični

© Spectrum 2019/2024

Powered by Eterijum